Carrie Fischer och Mark Hamill. Foto: TT

Carrie Fisher hyllas för sin sista roll

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelarna i kommande ”Star wars: The last jedi” hyllar Carrie Fishers insats i vad som blev hennes sista film.
– Hon är oersättlig, säger Mark Hamill, som spelar Luke Skywalker.

Carrie Fisher, som spelade prinsessan Leia, hade spelat in alla sina scener i filmen när hon avled i en hjärtattack i december förra året.

– ”Star wars” handlar om stora triumfer och stora tragedier, och jag kan inte tänka mig en större tragedi än att förlora vår Leia, säger Hamill.

Regissören Rian Johnson säger att han inte ändrat på Leias historia i ”The last jedi”, som har premiär den 13 december i Sverige, för att det skulle bli någon slags farväl till rollfiguren.

– Men med det sagt så tror jag att det kommer att vara en del tillfällen som jag tror verkligen kommer att betyda mycket för fansen. Du kommer att få se mer från Leia som du inte sett förut, säger han.

I den kommande filmen leder Leia motståndsrörelsen som general. Enligt skådespelarkollegan John Boyega befinner hon sig på frontlinjen och fattar stora beslut.

– Det är en skådespelarinsats som kräver ett tillvägagångssätt med hjärta, och hon hade definitivt det, säger han.

Men Hamill tror inte att Fisher skulle vilja att fansen blir alltför sentimentala — snarare att de skrattar.

– Hon var vanvördig, hon var cynisk och hon var bittert rolig och frän och allt det där. Men hon var alltid rolig att vara med.

Född 1956 i Los Angeles.

Filmdebuterade i ”Shampoo” 1975 och gjorde ytterligare ett 30-tal filmroller under karriären.

Romandebuterade med ”Vykort från drömfabriken” 1987.

Har skrivit två självbiografier: ”Wishful drinking” (2008) och ”The princess diarist” (2016).

Var gift med artisten Paul Simon 1983—1984.

Carrie Fisher var öppen med sitt missbruk och berättade bland annat att hon tog kokain under inspelningen av ”Rymdimperiet slår tillbaka”.

Tog en självmedicinerad överdos och hamnade på sjukhus 1985. Händelsen och omständigheterna kring den ligger till grund för romanen och filmmanuset ”Vykort från drömfabriken”, som hon skrev.

Carrie Fisher var en av de mest anlitade ”manusdoktorerna” i Hollywood, det vill säga en person som anlitas för att förbättra redan skrivna manus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Carrie Fisher 1956-2016

Mer i ämnet