Cissy Ramsby framför årets Pridelåt

Publicerad

Det är Cissi Ramsbys år i år. Först blev hon vald till årets homo/bi på årets QX-gala och nu har hon fått uppdraget att framföra årets Pridelåt under Pridefestivalen i Stockholm första veckan i augusti.

Grattis får man säga.
-Till vad då?

Ja, du ska väl framföra årets pridelåt.
-Jaaa, men gud. Jag hade helt glömt bort att det skulle ringa journalister i dag. Tack så jättemycket. Det är verkligen det största som har hänt mig sedan jag kom ut för sex år sedan, säger Cissi Ramsby från bilen någonstans mellan Avesta och Falun.

Cissi jobbade som volontär under Pride förra året och såg gayikonen Christer Lindarw framföra det årets Pridelåt ”Kom ut” och sa då till sig själv att ”en gång ska jag minsann också stå på den där scenen”. Det tog ett år.

-Det är den största drömmen som gått i uppfyllelse i och med det här. Det är helt sjukt! Pride är höjdpunkten på året då man träffar en massa nya människor. Det är så otroligt mycket glädje under Pride så det känns helt fantastiskt att få stå på scen där och sjunga.

Cissi var en av deltagarna i tävlingsprogrammet Idol förra året. Nu repar hon med sitt band ”The Vinestreet” inför en kommande turné i sommmar.

-Just nu håller jag på repa med mitt band i Järvsö. Idolgrejen har jag lagt bakom och jag kör inga sådana gig längre. Nu vill jag framföra min egen musik med mitt eget band, förklarar hon.

Varför tror du att du blev vald?
-Jag vet faktisk inte. Det kanske beror på att jag är ett nytt ungt ansikte som dessutom är gay. Jag är väldigt säker och klar i mig själv och är kanske en bra förebild för unga flator. Det är superkul att få vara en förebild för unga gaymänniskor.

Årets låt heter ”I'm Gay” och förutom Cissi framförs den av ”6 am” som består av Alex Falk och Martin Strand. Låten är skriven av Johan Bejerholm, Ulf Turesson och John Dennis.

-Det är en riktigt grym paraddänga som skriker glädje och kärlek, säger Cissi Ramsby. Den är Pride i ett nötskal. Den är kanske inte min stil eller en sådan låt som jag normalt skulle sjunga, men den har ett så grymt bra budskap så det gör inget.

-Låten handlar om att man inte ska skämmas för den man är. Man ska inte ta en massa skit utan visa att vi alla är lika. Och jag hoppas att jag kan förmedla det budskapet till de yngsta.

Vem skulle du välja till årets artist?
-Jag skulle kunna välja vem som helst som är en bra människa för andra. En person som är en förebild för människor i gayvärlden.

Karolina Jonason

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer