Norstedts kan få nya ägare

Uppdaterad
Publicerad

KF satsar hårt på dagligvaruhandeln och kommer nu att sälja av det mesta av den verksamhet som inte har med butikerna att göra, som till exempel Norstedts förlagsgrupp.

Johnny Capor, vice vd KF, bekräftar för Kulturnyheterna att bolagen som tidigare var KF Media, Akademibokhandeln, Bokus och Norstedts förlagsgrupp kommer att säljas av.

–  De verksamheter som inte är dagligvaruhandel är inte betraktade som kärnverksamhet. Men exakt när de ska säljas av är inte bestämt, säger Johnny Capor.

Peter Wilcke, VD för Norstedts Förlagsgrupp, blev inte informerad om det information KF idag gick ut med.

– Det har inte funnits någon pågående diskussion kring detta. Jag är inte informerad om hur ägandet kommer att se ut, så det är inget jag kan kommentera, säger han till Kulturnyheterna.

Vem som kommer att köpa är dock inte fastställt med det har funnits ett intresse från flera aktörer.

– Men det är inget som varit intressant hittills så det finns inga aktuella aktörer i dagsläget, säger Johnny Capor.  

Förlusttyngt kooperativ

Efter stora förluster för det kooperativa förbundet KF får Frans Fisker gå, efter bara ett år som vd.

KF och företrädare för tio konsumentföreningar har beslutat att bilda ett nytt bolag, Coop Sverige AB. Under måndagen kallades till presskonferens på huvudkontoret i Solna, där man berättade att KF fortsätter att satsa på att bli ett mer renodlat dagligvarubolag.

KF:s ordförande Anders Sundström säger till TT att han inte vill precisera hur mycket han tror att KF kan få in på försäljningarna. Men på frågan om det handlar om tre, fyra miljarder eller 15 miljarder svarar han:

– Kanske någonstans däremellan.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Klippning: Jörgen Söderström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer