I april rapporterades det om att världens dyraste tavla ”Salvator Mundi” målad av Leonardo da Vinci kan vara försvunnen. Nu vet man var den finns. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Da Vincis miljontavla kan vara återfunnen

Uppdaterad
Publicerad

Var Leonardo da Vincis miljonmästerverk ”Salvator Mundi” föreställande Jesus finns har varit ett mysterium sedan den såldes på auktion 2017. Men nu verkar den ha hittats – på en lyxyacht.

Tavlan ”Salvator Mundi”, ”Världens frälsare”, föreställer Jesus som höjer handen till välsignelse genom att peka upp mot himlen med två fingrar. Den målades av Leonardo da Vinci under tidigt 1500-tal.

För två år sedan såldes tavlan för hela 450 miljoner dollar, då motsvarande 3,8 miljarder kronor, på en auktion i New York. Efter att den såldes 2017 har det varit oklart var tavlan finns. Nu verkar det finnas ett svar.

På kronprinsens båt

Enligt konstsajten Artnet.com förvaras den berömda tavlan på lyxyachten Serene som ägs av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, skriver Bloomberg. Det citerar två huvudmän som var involverade i köpet.

När tavlan köptes för två år sedan ropades den in av en anonym köpare, vilket senare visade sig vara en nära vän till Saudiarabiens kronprins.

Saudiarabiska statens center för internationell kommunikation har inte velat kommentera saken.

Under årens lopp har det förekommit spekulationer om att tavlan kanske inte ens är äkta eller målad av Leonardo da Vinci.

  • Salvator Mundi, ibland kallad för Manliga Mona-Lisa, är ett porträtt av Jesus och målades någon gång under 1500-talet.
  • Verket anses vara ett av färre än 20 som fortfarande existerar från Leonardo da Vinci, och det är det sista privatägda av renässanskonstnären.
  • Om kronprins Mohammed bin Salman har målningen är han inte den förste kunglige ägaren. Salvator Mundi fanns med i en inventering av kung Karl I av Englands tillgångar efter dennes avrättning 1649. Efter att ha varit försvunnen sedan 1700-talet dök tavlan upp samlingarna efter en brittisk 1800-talskapitalist. Den var då kraftigt övermålad och såldes för 1 350 dollar i dagens penningvärde.
  • Påståendet att da Vinci är upphovsman dök upp 2005 sedan konsthandlare upptäckt tavlan vid en auktion i New Orleans.
  • Verket såldes 2017 av en rysk miljardär som köpte den 2013 för 127,5 miljoner dollar.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer