Dagens Arena Twitterkonto och synagogan i Stockholm. Foto: Skärmdump/TT

Dagens Arena ber om ursäkt för att ha taggat svenska judar i tweet om Israelkonflikt

Uppdaterad
Publicerad

En ledarskribent på vänstertidningen Dagens Arena skrev en krönika om Israel och Gazaremsan med anledning av att Eurovision song contest hålls i Tel Aviv nästa år. När krönikan lades ut på Twitter så skickades tweeten specifikt till svenska judiska personer och organisationer. Nu ber tidningen om ursäkt.

Ledarartikeln ”Bojkotta inte Israel – bojkotta ockupationen” driver tesen att de som besöker Tel Aviv även borde besöka Gazaremsan för att se två sidor av Israel.

När ledaren lades ut på Twitter pingades (att uppmärksamma enskilda konton på en tweet) svenska judar och judiska föreningar, bland annat judiska ungdomsförbundet.

– Det här är ett av de vanligaste uttrycken för antisemitism i dag – det kollektiva skuldbeläggandet av judar för Israels politik. Vi ser detta särskilt från vänsterkanten och från den pro-palestinska aktivismen, säger Anna Simon-Karlsson, förbundsordförande för judiska ungdomsförbundet.

Ville uppmärksamma debattörer

Dagens Arena har tagit bort tweeten och publicerat en ursäkt. I ett sms till Kulturnyheterna skriver Liv Beckström, tf chefredaktör och ansvarig utgivare, att syftet var att uppmärksamma debattörer på en text. Fyra av de sju som pingades in hade judisk anknytning.

Men Anna Simon-Karlsson är inte nöjd med den förklaringen.

– Vi debatterar aldrig Israel och det tror inte jag att de andra som pingades in gör heller. Det är en sak att vara lärare och bli pingad i en artikel om utbildning, det här handlar bara om religiös och etnisk tillhörighet.

Liv Beckström skriver: ”Avsikten var inte att anklaga de pingade, utan att ämnet var aktuellt. Den tanken fanns inte, vi tar starkt avstånd från alla former av antisemitism.”

Beckström skriver även på Dagens Arenas hemsida: ”Vi borde ha tagit in den kontext om kollektivt skuldbeläggande av judar som finns, som gjort judar till en extremt utsatt grupp i samhället”.

Saknas förståelse

Anna Simon-Karlsson är glad att tidningen bett om ursäkt, men säger att sammanblandningen mellan judar och staten Israel är något hon ser varje vecka och hoppas på lite mer förståelse.

– Jag tycker att det är bra att de backade och bad om ursäkt, men jag tycker fortfarande att det saknas förståelse för vad problematiken var – erkännandet av att det här är ett antisemitiskt uttryck, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.