Dagens Nyheter publicerade uppgifter om journalistens anonyma källor – nu reagerar han: Oetiskt Foto: Privat/ TT

Kritik mot Dagens Nyheter: Kan ha röjt andra journalisters källor

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan publicerade Dagens Nyheter namn på vilka anonyma källor journalisten Jesús Alcalá kan ha haft i Svenska Akademien. Nu kritiseras tidningen för att bryta mot god publicistisk sed.

– Det är fullständigt surrealistiskt och makalöst, säger Alcalá.

I artikeln som Dagens Nyheter publicerade den 15 november menar en anonym ledamot i Svenska Akademien att Jayne Svenungsson brutit mot institutionens sekretessregler genom att lämna uppgifter till journalisten Jesús Alcalá via e-post. Detta ska enligt artikeln ha varit orsaken till att Svenungsson lämnar sin stol.

Vad tänker du som journalist om att andra journalister publicerar uppgifter kring varifrån du kan ha fått information och vilka källor du kan ha haft? 

Krisen i Svenska Akademien

– Det är ofattbart att en tidning som Dagens Nyheter ägnar sig åt detta. Det strider mot all yrkesetik, menar Jesús Alcalá och lägger till att han efteråt mottagit flera samtal av personer som försöker efterforska hans källor. 

Såväl Jayne Svenungsson som Anders Olsson dementerar att e-postmeddelandet i fråga skulle varit orsaken till hennes utträde.

Inte olagligt men möjligen oetiskt

Tryckfrihetsförordningen slår fast att källskyddet inom en redaktion är mycket strikt. Om någon på redaktionen – även annan personal än journalister – skulle snubbla över namn på en källskyddad person så är vederbörande bunden av lagen att inte sprida informationen vidare. Det finns dock ingen juridisk bestämmelse kring konkurrerande journalisters källor, och saken nämns heller inte i de pressetiska reglerna.

Journalisten Nils Hanson var ansvarig utgivare för Uppdrag granskning i många år. Han har lång erfarenhet av grävande journalistik, där det faktum att människor vågar lämna uppgifter i förtroende är avgörande.

Finns det något etiskt regelverk kring hur man ska behandla andra journalisters källor, som inte är egna kollegor? 

– Nej, det är inte olagligt att avslöja dem men möjligen oetiskt. Det ligger i alla journalisters intresse att källor skyddas. Här bidrar man på något sätt till att källskyddet spricker – man slår in en kil i något som faktiskt är heligt för journalister, säger Nils Hanson.

Varför är det viktigt? 

– Källor är fullständigt avgörande för arbetet och för att kunna avslöja missförhållanden. Då gäller det att värna källskyddet till varje pris. Ska man röja en annan journalists källa, ja då ska man ha väldigt goda skäl.

Wolodarski: Allmänintresset vägde tyngre

Peter Wolodarski, ansvarig utgivare på Dagens Nyheter, menar att allmänintresset (information som allmänheten kan ha nytta av att känna till) var tillräckligt stort för att motivera publiceringarna.

Har man något etiskt ansvar att värna andra journalisters källor?

– Det är en intressant frågeställning. Källskyddet gäller inte andra redaktioner, så vi har inga förpliktelser, men man gör alltid publicistiska avvägningar, säger Peter Wolodarski.

– Här handlade det om uppgifter som gav en bakgrund till varför en ledamot lämnar Svenska Akademien, och trovärdig information som vi hade om att allmänheten inte riktigt hade fått hela bilden.

Samtidigt bygger arbetet som journalist mycket på att människor vågar ge relevant information och uppgifter oavsett vad företag eller institutioner har för sekretessregler. Ligger det inte i alla journalisters intresse att skydda källor?

– Det här är inte enkelt och jag kan förstå argumenten för att avstå också. Ytterst är det en avvägning kring hur mycket man ska berätta eller om man ska berätta. Den avvägningen gör vi alltid, även i detta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet