Dagens Samhälle PO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Dagens Samhälle publicerat granskningen av Researchgruppen, som Fokus stoppade, PO-anmäler den tidigare medlemmen Martin Fredriksson tidningen.

Turerna kring granskningen av Researchgruppen, som stoppades av tidningen Fokus och sedan publicerades av Dagens Samhälle, fortsätter.

Martin Fredriksson, tidigare medlem av Researchgruppen och en av huvudpersonerna i granskningen, anmäler nu Dagens Samhälle till Pressombudsmannen.

Påstås innehålla sakfel

Han anser nämligen att reportaget, som skrivits av Ola Sandstig, innehåller felaktigheter.

– Ola Sandstig har inte ställt frågor kring de konkreta sakuppgifterna han tar upp i texten utan frågade generellt om min tid som politisk aktivist. Då var jag 17-23 år och det pratar jag om utförligt, säger Martin Fredriksson till Dagens Media.

Det allvarligaste tycker Martin Fredriksson dock är att det i reportaget står att Ayman Osman varit medlem i Researchgruppen.

– Han har aldrig har varit med. Det berättade Mathias Wåg ingående om när han intervjuades och vi har massor av dokumentation som styrker att han inte var medlem, säger han.

Sandstig svarar

Granskningens upphovsman Ola Sandstig har besvarat kritiken. Han menar att Ayman Osman visst var delaktig. Klart är att Ayman Osman satt med i styrelsen för Seppuku Media, den ekonomiska förening som driver Researchgruppen.

– Ayman Osman var med i Seppuku Media i sex eller sju år och under den här perioden användes Seppuku Media bland annat för att beställa ut kredituppgifter som Bisnode olovligen lämnade ut. Det fick de en anmärkning för av Datainspektionen, säger han till Dagens Media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet