Daido Moriyama Foto: SVT

Daido Moriyama tilldelas Hasselbladspriset 2019

Uppdaterad
Publicerad

Den japanske fotografen Daido Moriyama har gjort sig känd för sina skildringar av det urbana livet i Japan. Nu står det klart att han vinner Hasselbladspriset 2018.

Den 80-årige japanske fotografen Daido Moriyama tilldelas årets Hasselbladspris. På 60-talet flyttade han till Tokyo för att arbeta som fotografassistent, och gjorde där sig känd för sina fotografier av efterkrigstidens Japan. Med sina korniga och oskarpa fotografier har Daido Moriyama därefter skildrat de mörkare sidorna av storstadslivet i Japan.

Hasselbladspriset är ett årligt pris som ges till en ”framstående fotografisk gärning”, och delas ut av Erna och Victor Hasselblads stiftelse. Prissumman ligger på en miljon kronor, och vinnaren får ställa ut sina verk på Hasselblad center i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.