Daniel Fjellström vann Uppsala tonsättartävling

Publicerad

Daniel Fjellström från Malmö har vunnit Uppsala tonsättar-tävling 2012. Hans verk kommer nu framföras av åtta professionella orkestrar runt om i landet.

Det är svårt för nya tonsättare att ta sig fram i den hårda konkurrensen med gamla mästare, när konserthusen bestämmer sina program. Men igår hölls finalen i Uppsala tonsättartävling, som ger unga kompositörer en chans till det stora genombrottet.

Under torsdagskvällen spelades finalisternas verk av Uppsala kammarorkester, och det verk som juryn valt till vinnare heter ”Quiet arcs/Pulsating surfaces”, skrivet av Malmöbon Daniel Fjellström.

Spelas i hela landet
Fjellström vinner 50.000 kronor och kommer se sitt verk framföras av åtta proffsorkestrar under det närmsta året – bland annat i Göteborg, Västerås och Gävle.

Tvåa i tävlingen blev Ansgar Beste, också han från Malmö, och publikens och radiolyssnarnas pris gick till Jonas Olofsson.

För Andrea Tarrodi, som vann tonsättartävlingen förra året, ledde priset till beställningar på fler verk och till en plats som P2:s huskompositör under 2011 och 2012.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play