Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till Akademien för att man ska kunna välja in nya ledamöter. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Christine Olsson/TT, Lars Pehrson/TT

Danius, Espmark och Englund vill bidra till att välja in nya ledamöter

Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund lämnade sitt arbete inom Akademien tidigare i år. Detta som följd av skandalen gällande den så kallade kulturprofilen som uppdagades i samband med metoo-rörelsen. Nu återvänder de, för att möjliggöra att Akademien ska kunna välja in nya ledamöter.

– Vi kommer ställa våra röster till förfogande och delta i valet av nya ledamöter, säger Kjell Espmark till SVT Nyheter.

Innan sommaren återstod endast nio aktiva ledamöter i Svenska Akademien, efter att Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund valde att lämna sina platser, till följd av osämjan kring kulturprofilen. Enligt stadgarna krävs minst tolv av ordinarie arton ledamöter för att välja in nya, vilket har varit problematiskt för Akademien fram till nu.

Behållit sina stolar

Tidigare har de tre avhopparna, som samtliga lämnat arbetet men behållit sina stolar, krävt ledamoten Horace Engdahls avgång från Akademien. Ett krav som de nu har valt att släppa, för att fokusera på omsorgen för Akademien snarare än personfrågan.

Krisen i Svenska Akademien

– Först sa vi att Horace borde avgå, men vi sätter Akademien före personhänsyn. Vår hänsyn till Akademien är större än så och våra röster behövs. Vi beklagar att Horace inte kunde ta det steget. I det här nya läget får vi säga att Akademien är viktigare och vi har bestämt att ställa upp ändå, säger Kjell Espmark till SVT Nyheter.

Utöver att delta i valet av nya ledamöter, kommer ni återvända till ert ordinarie arbete i akademien?

– Det får man ta ställning till i ett senare skede, säger Kjell Espmark.

Nobelstiftelsen har tidigare krävt att ledamöter som varit centrala i krisen ska lyftas från sitt arbete. Svenska Akademien svarade då med att vägra och begärde ett möte med stiftelsen för att hitta nya vägar framåt. Carl-Henrik Heldin är ordförande för Nobelstiftelsen och menar att den nya utvecklingen är positiv.

– Det är ett viktigt steg i återupprättandet av Akademiens rykte och förtroendet för Akademien, säger Carl-Henrik Heldin.

– Jag tror att de tre passiva medlemmarnas återgående till Akademien, förbättrar möjligheterna för dem och även för att reda upp de problem som finns, för att komma vidare och återupprätta sitt renommé. Det är viktigt att de tar kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med de problem som föreligger, så de kan återupprätta sitt rykte. I det scenariot är det här ett viktigt steg, säger Carl-Henrik Heldin.

Återvänder tillfälligt

Att Danius, Englund och Espmark tillfälligt återvänder visar att man är på rätt väg i arbetet med att återuppbygga institutionen, anser den tillförordnade ständiga sekreteraren Anders Olsson.

”Det är naturligtvis glädjande nyheter att de vill delta i invalet, och det visar att vi är på rätt väg i det stora arbetet att återuppbygga Akademien som vi har hållit på med under sommaren”, säger Anders Olsson, den tillförordnade ständige sekreteraren för Akademien, till TT i ett uttalande.

Ledamöterna återvänder dock inte permanent till Akademien. Svenska Akademien har sitt första möte för säsongen den 6 september.

Vilken form deras deltagande kommer ha är ännu oklart. Sara Danius och Peter Englund har under fredagen dementerat uppgifterna att de kommer att delta i arbetet inom Svenska Akademien. Englund uppger dock att han möjligen kan tänka sig att lägga röster i de stundande valen, samt att han önskar spela en konstruktiv roll i återuppbyggandet av institutionen.

Kjell Espmark uppgav på torsdagen att det inte handlar om något regelrätt återkomst för avhopparna.

-Det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, säger han till TT.

SVT Nyheter söker Akademien och dess ledamöter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet