Arkivbild på Statens Museum for Kunst, SMK, i Köpenhamn, Danmark. Foto: Jens Panduro/AP/TT

Danmark stoppar kritiserade kulturbesparingar

Publicerad

Den danska regeringen har bestämt att de hårt kritiserade kulturbesparingarna i landet kommer att stoppas. Besparingarna har sedan 2016 inneburit att de statliga kulturinstitutionernas kostnader skulle minska med två procent om året.

Beskedet står klart efter att den socialdemokratiska regeringen, tillsammans med sina stödpartier, presenterade nästa års statsbudget under måndagskvällen, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Hittills har besparingarna inneburit att man sparat in över en halv miljard kronor på kulturen sedan 2016.

Det var i slutet av 2015 som den nya regeringen bestämde att 600 miljoner kronor skulle sparas in på teatrar, museer och andra statliga kulturinstitutioner i Danmark.

Beslutet innebar att kulturinstitutionernas driftskostnader skulle minska med två procent om året. Pengarna skulle istället läggas på äldre- och hälsofrågor, samt skattelättnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.