Unga uppmanas till att följa rekommendationerna i ny film. Foto: SST/SVT

Danmarks Johan Carlson skrämmer upp unga i coronafilmer

Publicerad

Den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten försöker få bukt på smittspridningen bland unga. Nu släpper de filmer för att påverka gruppen där Danmarks Johan Carlson skrämmer upp alla som inte följer reglerna.

Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Sundhedsstyrelsen, tar ett krafttag för att påverka unga som anses vara en grupp av superspridarkaraktär av det nya coronaviruset. De blir sällan allvarligt sjuka själva men de smittar andra.

Släpper filmer riktade till unga

Nu har Sundhedsstyrelsen släppt ett antal filmer som riktar sig till unga människor. Kampanjen ska motivera danskarna i allmänhet och de unga i synnerhet att hålla fast vid rekommendationerna och påminna om hur smittspridningen kan hållas i schack.

Danska motsvarigheten till Johan Carlson

I filmerna syns den danska motsvarigheten till den svenska Folkhälsomyndighetens Johan Carlson,Søren Brostrøm som är chef för Sundhedsstyrelsen. Vid tillfällen då de unga skådespelarna i filmen bryter mot rekommendationer, som avstånds-regeln, dyker han upp på oväntade sätt och påminner regelbrytarna om vad som gäller.

Se Danmarks skräckpropaganda för ungdomar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.