Danmarks kulturminister Uffe Elbæk avgår med omedelbar verkan. Foto: Klaus Hosting / Danska kulturdepartementet

Danmarks kulturminister avgår efter jävsskandal

Publicerad

Anklagelserna om jäv och nepotism blev för mycket för Uffe Elbæk. Nu meddelar Danmarks kulturminister att han avgår.

Danmarks kulturminister Uffe Elbæk har varit hårt ansatt på senare tid. Ministern har anklagats för jäv, sedan det uppdagats att han givit flera uppdrag till institutionen Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), där han tidigare satt i styrelsen och där hans make arbetar.

Han har också förhandlat fram en ny cirkusutbildning till AFUK för runt sex miljoner danska kronor, som institutionen länge lobbat för att få.

Nu meddelar Elbæk själv på sin Facebooksida att han avgår till följd av kritiken. Det rapporterar tidningen Politiken.

”Mycket svårt beslut”

”Jag har i eftermiddag fattat ett mycket svårt, men riktigt beslut. Jag har meddelat statsministern att jag vill avgå som kulturminister”, skriver Uffe Elbæk bland annat.

Elbæk, som tillhör partiet Radikale Venstre, har tidigare jobbat som journalist, socialpedagog och rektor för utbildningen Kaospiloterna. Han har suttit på posten som kulturminister sedan oktober 2011. Hans make jobbar sedan i våras som sekreterare på AFUK.

Vill stoppa medieuppmärksamheten

”Jag hoppas att mitt beslut att avgå kan stoppa den medieuppmärksamhet som varit riktad mot min man. Det är en sak att man som politiker måste vara en del av medieuppmärksamheten. Det är en annan sak när det drabbar ens man. Det vill jag inte. Därför har jag tagit det här tuffa beslutet”, skriver Uffe Elbæk på Facebook.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) uttalade tidigare i veckan sitt stöd till Elbæk.

– Det är Uffe Elbæks eget beslut att avgå, säger hon i dag, i en första kommentar till kulturministerns avgång.

Uffe Elbæk har låtit tala om sig under sin tid som kulturminister. Han fick tidigt kritik för djärva förslag, som att minska stödet till klassisk musik och lägga ner symfoniorkestrar. Han har också kritiserat Apple för att censurera böcker på nakna personer på danska iBookstore.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer