Dansbandskampen – Dubbelnamn och z:an

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s storsatsning Dansbandskampen tävlar 26 band om titeln Sveriges bästa dansband. I första programmet tävlade Bengt Hennings, KändiZ Orkester, Dollies, Kalas och Scotts. Rapport tar reda på varför det är så populärt med dubbelnamn och z:an.

Thomas Deutgen som sänder programmet P4 Dans har hunnit fundera en hel del på dansbandsnamn.

– Under 60- och 70-talet var dubbelnamn något av en varudeklaration. Var det ett dubbelnamn så var bandet ett dansband. Ofta lät det ju fruktansvärt töntigt. Det var inte särskilt genomtänkt utan man tog bara några bandmedlemmars namn och blandade dem.

Bokstaven z då?

– Samma sak gäller bokstaven z. ”Vi är ju ett dansband, vi måste ha ett z i namnet”. Det är väldigt tydligt, ingen kan missförstå vad det handlar om. Jag tror att vi svenskar gillar när det är tryggt och enkelt, men ibland vore det kanske roligt med lite variation.

Rapport nöje ringer upp KändiZ Orkester för att få reda på varför just z blivit en så populär bokstav i dansbandskretsar.

Varför heter ni som ni heter?

– Vi försökte hitta något bra namn, men det är svårt. Vi ville heta något neutralt men samtidigt lite fräckt. Någon föreslog Kändis orkester och det satte sig. Vi satte på ett Z så det skulle se dansband ut. Namnet betyder inte att vi vill bli de största kändisarna i hela världen, berättar Robin Selg.

Varför är just z en så populär dansbandsbokstav?

– Det började med Lasse Stefanz. De hade fyra s i sitt namn och en kväll när de skulle spela så tog s-bokstäverna slut, så de satte dit ett z istället. De tyckte det såg bra ut och fortsatte med det.

Många tog efter Lasse Stefanz och i dag vimlar det av z-band – Kepz, Slipz, Larz-Kristerz, Glennartz, Nizeguys, Martinez, Jannez och Svänzons för att nämna några.

Många bandnamn lever kvar trots att originalmedlemmarna gått vidare. På lördag tävlar Bengt Hennings i Dansbandskampen. Bandet har funnits i över 40 år, men varken någon Bengt eller Henning finns kvar i bandet.

– Det är faktiskt så enkelt att han som grundade orkestern hette Bengt Henningsson. Och vi ville ha det utan z eftersom alla andra har det i sina namn, berättar Robert Muhrer i Bengt Hennings.

– Man kan ju inte byta namn, det är ju ett varumärke. Sten & Stanley heter fortfarande Sten & Stanley trots att Stanley inte varit med på många år. Sven Ingvars skulle inte heller kunna byta namn, förklarar Thomas Deutgen.

– Jag tror man kan se på bandnamn ungefär som på vanliga namn, resonerar Robert Muhrer. Ett år ska alla som föds heta Sven, andra år är det helt ute, då ska man heta Martin. När jag började spela 1973 var det populärt med namn som Streaplers och Flamingokvartetten, det skulle få kalla sig nu.

Sofia Lundgren

Dansbandskampen

Lördagen den 18 oktober kl 20.00 drar Dansbandskampen igång i SVT1. I varje program drabbar fem band samman i en dansant musikkamp under Peter Settmans ledning. De två band som får flest telefonröster går vidare till nästa lördags program där tre nya utmanare väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.