Arkivbild. Foto: AP/TT

Danstillståndet kan avskaffas

Publicerad

Det har kallats fånigt, otidsenligt och onödigt av en lång rad politiker genom åren. Nu kan det omstridda danstillståndet till sist komma att avskaffas.

Förra veckan biföll Justitieutskottet, med bred majoritet, Vänsterpartiets motion om att avskaffa danstillståndet. Nu kommer frågan att tas upp i Riksdagen den 14 april, där den kan avgöras en gång för alla.

Rossana Dinamarca (V) var ett av namnen bakom motionen. Hon tror att den breda politiska viljan att avskaffa danstillståndet kommer leda till att det röstas igenom denna gång.

– Det känns otroligt bra och härligt att vi nu kan lämna det här bakom oss. Danstillståndet kan äntligen bli en absurd parentes i Sveriges historia, säger hon till Kulturnyheterna.

Impopulär lag

Danstillståndet innebär att en bar- eller restaurangägare, utöver alla andra tillstånd som behövs, också måste ha ett särskilt tillstånd för dans. Om spontandans uppstår utan tillstånd måste den avbrytas omedelbart, annars riskerar ägaren att få både böter och indraget serveringstillstånd.

Under åren har en lång rad politiker försökt att få danstillståndet avskaffat. Senast i höstas lade Centerpartiet en motion, men den gången föll det på en teknikalitet, enligt Dinamarca. I en granskning av Sveriges Radio 2014 framgick att över 20 motioner om att lägga ner tillståndet lades mellan 2011 och 2014, både från Allianspartier och rödgröna partier.

– Jag blev själv uppmärksam på tillståndet när jag skulle spela skivor på en krog för ett par år sen. ”Spela inte för dansant musik, du får tänka på att vi inte har danstillstånd”, sa man då. Det var väldigt märkligt, säger Rossana Dinamarca.

Om motionen får bifall i Riksdagen kommer en utredning att tillsättas innan danstillståndet avskaffas formellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Danstillståndet

Mer i ämnet