Fettisdagen kommer ur att man skulle förbereda sig för en 40 dagar lång fasta, en från början katolsk sed. Antagligen heter det just fettisdagen för att man skulle äta fet mat för att hålla sig under fastan.
Fettisdagen är inte heller den enda fastlagsdagen, utan en av tre på raken för att bunkra upp inför fastan.
Har inte ett eget datum
Fettisdagen ska infalla 47 dagar innan påsk, datumet kan därför variera och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars.
Semlan själv kom nog till Sverige under 1600-talet från Tyskland och Danmark. Den spreds sannolikt till södra Sverige, som då var en del av Danmark.
Semlan som den ser ut i dag tog troligtvis form under 1700-talet då bagerierna på grund av lägre sockerpriser kunde göra större, runda bullar.
Gotländsk bagare ville ha grädde i semlan
Mandelmassan tillkom först i slutet av 1800-talet, efter att förts in i landet av schweiziska bagare.
Vanan att ha grädde under locket verkar ha kommit i gång först på 1930-talet, då en gotländsk bagare lär ha glatt sig så mycket åt att grädden kommit tillbaka efter kriget att han även spritsade den på sina fettisdagsbullar.
Källa: Boken ”Semlor”/TT