Foto: Leif R Jansson/TT

Sträcktittande på serier gör att vi glömmer mer av handlingen

Uppdaterad
Publicerad

Med cliffhangers och avsnitt som avlöser varandra med bara sekunder emellan så har streamingbolagen gjort det enkelt för oss att sträcktitta på serier. Studier gjorda de senaste åren visar att detta gör att vi inte kommer ihåg lika mycket av innehållet, rapporterar Svenska dagbladet.

Att beta av avsnitt efter avsnitt har blivit vanligare i tv-sofforna. I en studie från universitetet i Melbourne delade forskare in serietittare i tre grupper, där en grupp tittade på serier i sex timmar, en grupp såg ett avsnitt per dag och den tredje tittade på ett avsnitt i veckan. Efter ett dygn mindes de som tittat i sträck mest av seriens innehåll men efter 140 dagar mindes de betydligt mindre än de som tittat en gång i veckan. De som tittat en gång om dagen låg någonstans mitt emellan.

Kan påverka sömn

– När du sträcktittar på något behöver du inte direkt gå tillbaka till dina minnen. Men om du tittar en gång i veckan, då tillbringar du sannolikt de första minuterna åt att orientera dig och minnas. Vem var den där karaktären? Hur slutade sista delen? Det här gör också att minnet stärks, säger Jared Cooney Horvath som är en av forskarna bakom studien till Svenska Dagbladet.

Det är enligt forskning mer effektivt att sprida ut våra repetitionstillfällen över flera dagar än att sitta lång tid vid ett tillfälle – även om den totala tiden är samma.

Studier har även visat att att sträcktittande kan inverka på sömnen, vilket i längden påverkar på hur vi mår. Blir sömn, jobb eller plugg lidande av sträcktittandet så finns det en risk att det får oss att må sämre. I vissa fall kan det leda till oroskänslor, skuldkänslor och i värsta fall depressioner.

De positiva effekterna

Alla påverkas inte negativt av seriefrosseriet. Studier visar även att sträcktittandet kan öka personernas välmående genom att de kände sig mer nöjda och harmoniska. De kan även leva sig in mer i serien och därmed känna sig närmre rollfigirerna. Serierna kan även ha en social funktion i att de kan fungera som bränsle till samtal, skriver Svenska Dagbladet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.