Foto: TT

Därför lämnar Gabriel Byström GP

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio år lämnar Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström sin post för att istället bli kanalchef på P4 Skaraborg.

Byström har under sin tid på GP:s kulturredaktion lyft frågan om hur nedskärningar och vinstkrav i mediebranschen påverkar demokratin.

Inte minst har han kritiserat Göteborgs-Postens ägarkoncern Stampen för att bry sig mer om ekonomisk vinst än kvalitetsjournalistik. Ett engagemang som han så sent som förra veckan tilldelades Axel Liffner-stipendiet för. 

GP ett ”sjunkande skepp”

Expressens kulturchef Karin Olsson beklagar Gabriel Byströms avhopp och skriver under rubriken ”Sjunkande skepp” att  ”man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att undra vad det egentligen är som sker på GP”. 

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg hyllar Gabriel Byström och skriver ”med sällsynt integritet har han ifrågasatt ägarfamiljen Hjörnes vinstkrav och hur dessa slår undan benen på kvalitetsjournalistiken.”​  

Men själv vill han inte säga att hans kritik av GP ska ha något med hans avgång att göra.

”Ibland är det bra att röra på sig”

Varför slutar du?

– SR är ett fantastiskt intressant medieföretag har en oerhört stark position med en stark publicistisk ledning. Public Service roll är väldigt viktig och kommer bli ännu viktigare framöver. Jag tycker också att lokaljournalistik är oerhört intressant och viktigt, säger Gabriel Byström.  

Hänger det på något sätt ihop med den kritik du tidigare riktat mot situationen på GP och tidningens ägare?

– Jag har varit på GP länge, jag har jobbat här i två decennier. Ibland är det bra att röra på sig, och nu dök det här upp.

Karin Olsson frågade sig om du lämnar ett sjunkande skepp, hur har situationen varit på GP de senaste åren?

– Det är ingen hemlighet att svenska kommersiella medier har haft det tufft de senaste åren. Vi och många andra har skrivit om de stora förändringar som genomförts och kommer att genomföras, och också problematiserat detta. Det vill säga vilka påfrestningar innebär det här för demokratin. Den diskussionen måste vi föra i mycket högre tonläge – många måste föra den diskussionen.

– Här har många fått sluta, och på andra håll har många fått sluta. Men kulturjournalistiken på GP står stark och den står stark på många andra håll.

Ser positivt på kulturjournalistikens framtid

Hur ser framtiden för kulturjournalistiken ut?

– Jag tror att framtiden för kulturjournalistiken ser rätt bra ut. Även om det är stökiga tider så ser vi att kulturjournalistiken läses av många och tar en stor del av debatten. Kulturjournalistiken är agendasättande i väldigt stor utsträckning. Så kommer det vara framgent också även om villkoren förstås har förändrats en del. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.