Hör modevetaren Hanna Wittrock och dräkthistorikern Andreas Manhag berätta om varför badmode rör upp så mycket känslor i klippet. Foto: SVT

Därför rör badkläder upp så mycket känslor

Uppdaterad
Publicerad

För naket, för påklätt, för skandalöst. Badkläder rör upp känslor och har gjort det genom historien. Från att bikinin lanserades på 1940-talet till dagens franska burkini-debatt. Mäns badkläder har också ständigt varit föremål för diskussion. Men varför är det så känsligt med just badkläder?

Vad vi har på oss på stranden har alltid provocerat. I början av 1900-talet uppmanades män att bada i badkläder som täckte bröstet. När bikinin lanserades på 1940-talet förbjöds den i flera länder för att den ansågs för skandalös.

– Badmode och badliv är präglat av extrema kontraster och speglar våra normer vad gäller kvinnligt och manligt, hälsa och dekadens, natur och kultur. Det är en skådeplats för de här kontrasterna som också finns i samhället men som blir förstärkta på stranden, säger Hanna Wittrock, lektor i modevetenskap.

Inte blivit mer liberala  

En vanlig missuppfattning är att vi har blivit mer toleranta vad gäller nakenhet. Men anledningen till att badmodet har blivit mer avklätt har också att göra med teknisk utveckling. Den första kvinnliga baddräkten gjorde det till exempel smidigare att simma.

– Det är ofta det som har drivit utvecklingen. Om man tänker på simmaren Annette Kellerman som införde den första moderna kvinnliga baddräkten 1907, så var det av rent tekniska skäl, säger Andreas Manhag, dräkthistoriker och antikvarie vid Historiska museet i Lund.

– Anledningen till att badkläderna var mer täckande förut har också att göra med andra faktorer. Det var till exempel viktigt att ha värmande material. Det är inte nödvändigtvis så att vi har en mer liberal syn på nakenhet i dag. När vi var små var väldigt vanligt att kvinnor gick topless. Det förekommer nästan inte alls nu, säger Hanna Wittrock.

Badmode för Instagram

Badmodet fortsätter att röra upp känslor än i dag. Användandet av burkinin har debatterats i Frankrike under våren, där vissa ser den som förtryckande och andra som frigörande. Dagens asymmetriska badmode för kvinnor har också fått kritik för att inte passa alla kroppar.

– Många badkläder skapas i dag för Instagram, som fungerar som en scen där man visar upp badkläder. Det är badkläder som inte riktigt är gjorda för att användas. Burkini-debatten visar att badmode också handlar om religiösa markörer och idéer om hur en västerländsk kvinna ska vara, vilket har varierat, säger Hanna Wittrock.

Speedos påväg tillbaka?

Längden på männens shorts är också ett ständigt föremål för diskussion.

– Det finns vissa normer som styr än i dag. Inte så många går runt i speedos till exempel, men när jag var ung var det världens mest naturliga sak, säger Andreas Manhag.

– Det är samtidigt svårt att prata om samhällets normer i dag, för det finns en sådan mångfald av normer och allt beror på sammanhang. Men om jag får försöka på mig på en trendspaning som gäller själva modecykeln så tror jag att det kanske kommer att bli en revival av 90-talet även inom badmode, säger Hanna Wittrock.

– Detta innebär till exempel speedos för män och den så kallade tankinin med linne och tillhörande underdel för kvinnor. Modet rör på sig och vi har redan sett det extremt avklädda för kvinnor och täckande för män, tillägger Hanna Wittrock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.