Darin i SVT:s Morgonstudion

Darin om kurdiska folkomröstningen: ”Vi har varit förtryckta länge”

Publicerad

Darin Zanyar föddes 1987 i Stockholm. Några år tidigare hade hans föräldrar flytt från irakiska Kurdistan, när kriget mellan Iran och Irak bröt ut. I SVT:s Morgonstudion berättar artisten om folkomröstningens betydelse.

– Det är väldigt viktigt för mig, mina föräldrar och alla kurder i världen. Vi har varit förtryckta väldigt länge, säger han.

Under måndagen håller irakiska Kurdistan en folkomröstning om självständighet. Någonting som kurderna har kämpat länge för, men som ogillas av grannländerna – Turkiets president Tayyip Erdogan och Irans president Hassan Rouhani. Även centralregeringen i Bagdad är skeptisk, och erkänner inte den kurdiska folkomröstningen, som hålls i en federal region i norra delen av Irak.

Runt om i världen följer kurder utvecklingen av valet. Första steget mot en möjlig, egen stat – som det kurdiska folket har strävat efter åtminstone sedan slutet på första världskriget.

LÄS MER: Stor uppslutning för självständigt Kurdistan

En av dem är artisten Darin Zanyar, vars föräldrar flydde till Sverige efter att kriget mellan Iran och Irak bröt ut 1980.

– Valet i dag är någonting som alla kurder i världen har väntat på länge. Chansen att bli självständigt och fatta fria beslut, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Han har själv besökt den irakiska delen av Kurdistan föräldrarna lämnade på 80-talet flera gånger. Senast 2006.

– När mina föräldrar flydde från kriget följde de nyheterna här i Sverige. Det har hänt så otroligt mycket. Deras hemstad blev attackerad i en gasattack 1988 och 5.000 människor omkom på bara några minuter, säger Darin.

LÄS MER: Turkiet och Iran: Kaos om inte folkomröstningen stoppas

– Jag minns när jag var liten och var i Kurdistan första gången. Då behövde man åka genom Turkiet först. Jag minns att vi inte skulle prata kurdiska när vi var ute på gatorna och i offentligheten för att det inte var säkert.

Han hoppas på ett ja till självständighet i dagens folkomröstning. Det skulle innebära ett stort erkännande för de 40 miljoner människor i världen som delar språk, flagga och kultur, men saknar ett eget land.

LÄS MER: Därför röstar Iraks kurder om självständighet

Ser du några risker med att folkomröstningen kan innebära ökat våld och konflikter?

– Det finns alltid risker och det har alltid varit oroligt i området. Nu senast med IS, som kurderna kämpat mot i fler år nu. Samtidigt har det varit ett område i mellanöstern där det folk från olika kulturer och religioner har kunnat vara välkomna och leva tillsammans, säger Darin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.