Övervakning av graffitimålare utreds

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen och SL inleder en granskning av ett av de vaktbolag som ska ha samlat bilder och information om misstänkta klottrare.

Bilder på misstänkta klottrare har samlats hemliga datorregister tillsammans med uppgifter om namn, bostadsorter, signatur-tags och pojk- och flickvänner, uppger Svenska Dagbladet och författaren Kolbjörn Guwallius i sin bok ”Grip till varje pris”.

Tonåringar registrerade

Mappen med uppgifterna har uppdaterats så sent som 2010 och kan, enligt Guwallius bok, knytas till en anställd på vaktbolaget CSG. Flera av de registrerade personerna är tonåringar.

Enligt Catharina Fernquist på Datainspektionen kan det vara olagligt att hantera digitala bilder på brottsmisstänkta personer.

–Vi kan inte dra några slutsatser enbart genom att ha sett filerna, men vi tycker att det finns anledning att undersöka detta närmare, säger hon till Svenska Dagbladet.

SL utreder

Vaktbolaget CSG:s vd Patrik Strandberg, som började arbeta i företaget 2012, kommenterar anklagelserna.

– Det finns en del beskrivna händelser efter den tiden som jag ser att vi behöver följa upp. Vi har tydliga regler och rutiner för hur vi ska arbeta. De ska vi ju följa när vi jobbar.

Även SL uppger att man ska inleda en utredning av CSG:s arbetsmetoder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer