Datorspelet har flyttat hemifrån

Publicerad

Dreamhack stoltserar med den stora finalen i datorspelet ”Starcraft 2”. Men för de som inte befinner sig i Jönköping i helgen finns nu möjligheter att se dataspelsmatcher på barer. Sportbar med ett e framför alltså.

På festivalen Dreamhack Winter kan man just nu titta på esportmatcher live, i en stor hockeyarena. Med esport menas de elektroniska sporter som utförs med hjälp av datorer eller spelkonsoller.

Men även på andra platser i landet kan man uppleva den där matchgemenskapen. Sedan i somras ordnar arrangörsgruppen Barcraft pubkvällar i Stockholm, där alla myndiga kan samlas för att se de direktsända esportmatcherna.

Inspiration från USA
Som man kan lista ut av pubnamnet, är det just spelet Starcraft som gäller där. En av grundarna är Ina Bäckström, en riktig ”Starcraft 2”-entusiast, blivande datorspelsdesigner och esportsreporter.

– Vi som är med i gruppen är alla Starcraft-fans sedan många år och vi hade såklart hört talas om att det fanns barer som visade Starcraft i USA. Vi är ett forum för Starcraft-älskare där man pratar om spelet, spelarna och kulturen, säger Ina Bäckström till Kulturnyheterna.

Och ”Starcraft”-fansen har visat sig vara väldigt många. Barcraftkvällarna blir ofta fullsatta.
– Under vårt första event hade vi fem olika barer och det blev så fullt att folk vände i dörren. Det växer hela tiden. Under matcherna är det ofta väldigt bra stämning, folk hejjar, pratar med varandra, applåderar och jublar, berättar Ina Bäckström.

Det sociala viktigast
Den typiske Barcraftbesökaren är mellan 20 och 30 år gammal. De flesta är killar, men det kommer också fler och fler tjejer. Skillnaderna mot en ”vanlig” sportbar är inte särskilt många. Men en är att många av Barcraft-besökarna själva är väldigt flitiga spelare – något som inte stämmer för alla som till exempel ser fotbollsmatcher på pub.

Ina Bäckström menar att kärnan i Barcraft är det sociala, och kallar pubträffarna för en naturlig utveckling från att sitta hemma och spela på datorn:
– Starcraft är ett spel med ett mycket engagerat community och en stark social aspekt. Det är bara naturligt att ta nästa steg. Man vill träffa andra att dela sitt intresse med, och för datorspel har det inte alltid varit lätt. Barcraft är ett sätt att ta datorspelen ut ur barnrummet och göra det ännu mer socialt, menar hon.

Kan göra esport trendigt
Synen på datorspel och dess spelare som något ”nördigt” och ensamt finns fortfarande kvar. Ina Bäckström ser fortfarande datorspelskulturen som en subkultur, men tror att synen på den kan fräschas upp, när spelen får ta plats ute i nattlivet.

– Jag tror absolut att barerna kan göra esporten mer trendig. Man skapar en större gemenskap när man träffas på riktigt, och kan därför få en större sammanhållning inom intresset.

På lördag ordnas det även Barcrafts i Lund, Malmö och Södertälje. Dessutom sänder SVT Play-programmet Rematch esport under helgen.

Rebecka Ljung

Utspelas på 2500-talet

Visa

”Starcraft 2” är ett strategispel i realtid. Det utspelas på 2500-talet, i olika delar av Vintergatan.

Målet är att besegra sin motspelare, med hjälp av list och tekniska kunskaper. Man kan spela själv mot datorn, eller mot andra spelare.

Första månaden som ”Starcraft 2” fanns på marknaden, såldes över tre miljoner exemplar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play