David Lagercrantz Foto: SVT

David Lagercrantz: ”Lisbeth Salander tillhör evigheten”

Uppdaterad
Publicerad

Nu släpps ”Hon som måste dö” – den tredje och sista delen i David Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons framgångsrika Millennium-trilogi. Men David Lagercrantz tror ändå att hjältinnan Lisbeth Salander på något sätt kommer att leva vidare.

– Lisbeth Salander är för bra för att dö, säger Lagercrantz.

Att ge sig i kast med en sådan älskad figur som Lisbeth Salander har varit en utmaning berättar David Lagercrantz.

– Det har varit svårt eftersom det är en sådan ikonisk gestalt. Jag har varit skräckslagen inför att göra henne rättvisa men det har varit otroligt fascinerande att försöka lära känna henne. Samtidigt är poängen med henne att man aldrig riktigt lär känna henne, att hon är en gåta.

Samtidigt har David Lagercrantz försökt utveckla karaktären.

– Den här gången har jag försökt gå lite längre, få henne att spricka upp lite grann, få den där superstarka tjejen att bli lite svag, att plötsligt faktiskt tveka, säger Lagercrantz och fortsätter:

– Jag har lärt mig massor och det har varit en jävla utmaning och fan vilken häftig karaktär hon är, men jag tror hon är bäst i fiktionen.

Se intervjun med David Lagercrantz i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.