Dawit Isaak har suttit närmare 4 000 dagar i eritreanskt fängelse. Nu rapporteras tre av hans medfångar vara döda. Foto: Kalle Ahlsén / Scanpix

Dawit Isaaks medfångar döda

Uppdaterad
Publicerad

Tre eritreanska journalister, som satt i samma fängelse som Dawit Isaak, har dött. Det uppger Reportrar utan gränser.

Dawit Habtemichael, Mattewos Habteab och Wedi Itays greps i samma veva som andra journalister och politiker hösten 2001.

De tre satt liksom Dawit Isaak i lägret Eiraeiro. Att de var döda har cirkulerat ett tag, men först nu anser Reportrar utan gränser (RSF) det fastställt.

Pressfrihet i världen

– Det konstiga är att en del lever, säger organisationens Afrikachef Ambroise Pierre.

Isaak själv tros vara vid liv

RSF betraktar svensken och tre andra journalister som vid liv. I fjol ryktades att han kunde vara död men det kunde inte bekräftas.

RSF:s källor kan inte säga mycket om Dawit Isaak. Ambroise Pierre har dock hört att han jämfört med andra behandlas mindre illa.

– En del fångar får ingen medicinsk tillsyn, men Dawit Isaak har transporterats mellan fängelset och sjukhus i Asmara, åtminstone 2009 och 2010.

Ett av dem är ett mentalsjukhus.

– Det gör att jag är orolig för hans mentala hälsa, säger Pierre.

Av de ursprungligen cirka 35 fångarna i Eiraeiro tros nu omkring hälften ha dött.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressfrihet i världen

Mer i ämnet