Här är bandet med världens just nu största publik – spelar för över 30 000

Publicerad

I januari spelade Six60 inför en publik på över 30 000 personer i Hastings i Nya Zeeland. Nu har de precis avslutat en turné i landet och sett till sin livepublik är de nu världens största band.

– Det är drömmen när man startar ett band, men vi hoppades inte att det skulle ske så här, säger sångaren Matiu Walters.

Det har upprepats många gånger: Coronarestriktioner slog först mot de stora folksamlingarna och det är bolag och utövare inom live- och sportbranschen som kommer att drabbas längst.  

Men Nya Zeeland utgör ett undantag. Gränsen till landet är stängd för de flesta resenärer och landet ska inte ha haft några covidrelaterade dödsfall sedan september. Totalt har 26 personer dött med sjukdomen i landet. 

Att spela live betyder allt

Det innebär att stora folksamlingar kan samlas. Bandet Six60 har turnerat i landet under januari och februari och har sålt över 130 000 biljetter till sina sex utomhusspelningar mellan 16 januari och 27 februari. När Kulturnyheterna pratar med sångaren Matiu Walters gör bandet sig redo för sin sjätte och sista spelning på turnén. 

– Att få spela live, med riktiga instrument, inför en riktig publik betyder allt, säger han och skickar en hälsning till musiker i andra länder:

– ”Kia kaha”, som vi säger här – håll ut. Hoppas vi ses snart.

Se bilderna  på publikhavet och Kulturnyheternas intervju med Matiu Walters i klippet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.