John Lundvik sjunger med de svenska fansen

Uppdaterad
Publicerad

John Lundvik tippas bli tvåa i årets Eurovision song contest och de tillresta fansen har höga förväntningar på Sveriges bidrag.

Melodifestivalklubben är Eurovision och Melodifestivalens mest hängivna fans och de missar inte en sekund av tävlingen. I dag fick de chansen att sjunga med John Lundvik precis innan avfärd till arenan och artisten själv har höga förhoppningar inför semifinalen.

– I går kväll var en av de bästa gångerna vi gjort, den känslan tar vi med inför i kväll, säger han till Kulturnyheterna.

10 av 18 går vidare

Allt annat än en finalplats för svenske John Lundvik i kväll skulle vara en skräll, svensken har pekats ut som en trolig vinnare på lördag. Under torsdagens semiifinal tävla 18 akter och 10 tar sig vidare till finalen.

Under tisdagen gick Cypern, Slovenien, Tjeckien, Vitryssland, Serbien, Australien, Island, Estland, Grekland och San Marino vidare.

De fem länder som betalar in mest pengar till arrangören EBU: Frankrike, Spanien, Tyskland, Storbritannien och Italien är automatiskt kvalificerade, liksom årets värdland Israel.

Oddslistorna – sammanställningar från bettingbolag baserade på mediasnackisar och av fansen hajpade nummer – är att ta med en nypa salt. Dels kan smaken skilja sig mellan hardcorefans och gemene tv-tittare och dels finns en diskrepans mellan hur tittare och jurygrupperna röstar. Dessa har 50 procent var av rösterna i finalen.

2017 seglade portugisen Salvador Sobral förbi favorittippade Francesco Gabbani från Italien som slutade på en sjätteplats. Förra året pekades dock segraren Netta Barzilai ut som trolig vinnare månader i förväg.

Såhär ser i alla fall kvällens odds ut:

De fem största finalfavoriterna i semifinal två

  • Sverige
  • Ryssland
  • Azerbajdzjan
  • Nederländerna
  • Schweiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.