Foto: SVT.

Här är årets värdar

Uppdaterad
Publicerad

Rappare, Youtube-stjärnor och fotbollsdomare. Det var som vanligt stor spridning när årets sommarpratare i P1 presenterades.

För 55:e året i rad bjuds kända svenskar in för att sommarprata i Sveriges Radio P1.

Bland årets värdar finns bland annat schlagervinnaren Sanna Nielsen, den hyllade rapparen Linda Pira och programledaren Fredrik Wikingsson som tänker sända sitt program från sin farmors 90-årskalas på ålderdomshemmet i Trollhättan.

– Det är fan hög tid att fler Sommarprat kommer ut och luftar sig i landet en smula, i stället för att gömma sig i Sveriges Radio-bunkern. Jag kommer nästan uteslutande att prata om gamla människor.

Youtube fenomen öppnar upp

Några överraskningar finns med på listan – till exempel tar den prisbelönte Youtube-sensationen Felix ”PewDiePie” Kjellberg plats i etern den 9 augusti.

Kanalen ”PewDiePie” visar så kallade ”Let’s Play-videor” – en genre där tittarna följer hur ett datorspel spelas samtidigt som det kommenteras, och blev med sina 27 miljoner prenumeranter världens största Youtube-kanal förra året.

– För tre år sedan visste ingen vem jag var och i dag är jag världens mest sedda person på internet. Jag ska försöka förklara hur det blev så här, säger Felix Kjellberg.

Politik utan politiker

Med anledning av supervalåret finns det i år inga politiker med bland sommarvärdarna. Men lyssnarna lämnas inte svältfödda på brännande ämnen för det.

Den 21 juni inledningspratar artisten och programledaren Jason Diakité, alias Timbuktu.

Efter ett händelserikt år med albumsläpp, omtalade prisceremonier och mediala stormar kring Sverigedemokraterna ska han att ägna sitt sommarprogram åt att prata om rasism.

– Jag ska prata om mina erfarenheter av rasism och hur det har påverkat vem jag är i dag. Det blir en berättelse om varför jag – som är född och uppvuxen i Sverige – behövde ställa mig i riksdagen och visa mitt svenska pass, säger Jason Diakité.

”Du kommer leva och andas feminismen”

Konstnären och programledaren i P3:s Morgonpasset Karin ”Kakan” Hermansson är en annan som planerar att prata om sitt samhällsengagemang i programmet den 15 augusti.

– Från Nashville, till Grästorp, via Lysekil och Lund, det är min resa som flicka med skav i kroppen, till den konstnär jag är i dag. Tänk om jag kunde säga till den 12-åriga Kakan, att det fixar sig, du kommer leva och andas feminismen, ditt liv kommer förbli en kamp, men tillsammans med andra.

Rapport från fotbolls-VM

Men alla sommarvärdar är inte kulturpersonligheter. Bland annat får vi höra finansmannen Björn ”Nalle” Wahlroos, blivande ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges representant i sommarens fotbolls-VM – domaren Jonas Eriksson.

– Jag tänker berätta om en dröm som gått i uppfyllelse och försöka förklara varför jag valt att skaffa världens mest otacksamma och utsatta yrke trots att jag egentligen aldrig mer behöver jobba, säger Jonas Eriksson.

Här är hela listan på årets sommarpratare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet