Författaren Jacqueline Woodson. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

De får årets HC Andersen-pris

Publicerad

Den amerikanska barn- och ungdomsförfattaren Jacqueline Woodson får tillsammans med den schweiziska illustratören och barnboksförfattaren Albertine – pseudonym för Albertine Zullo-Gros – årets HC Andersen-pris.

Den amerikanska barn- och ungdomsförfattaren Jacqueline Woodson får tillsammans med den schweiziska illustratören och barnboksförfattaren Albertine Zullo-Gros årets HC Andersen-pris av Ibby (International board on books for young people). Priset består av en medalj och ett diplom och pristagarna offentliggörs varje år på Ibbys världskongress.

Jacqueline Woodson fick för två år sedan Alma-priset i Sverige och prisas nu för böcker med ”ett lyriskt språk, starka huvudpersoner och en bestående känsla av hopp”.

Även Albertine brukar återfinnas i listan av de nominerade till Alma-priset. Ibbys HC Anderson-pris får hon för ”verk som utrycker spontanitet kombinerad med stor uppmärksamhet för detaljer, oändlig precision och humor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.