Se dansen och intervjun med initiativtagaren Malika Ali. Foto: Norrdans

De ger dansföreställningar i mobilen – så fångas publiken på stan

Uppdaterad
Publicerad

På 24 platser i Norrland kan publiken ta del av scenkonst direkt i sin mobil. Bakom projektet står Norrdans och teater Västernorrland som i coronapandemins kölvatten vill ge offentlig konst nytt liv och nya perspektiv.

På skulpturen Kören på Stortorget i Östersund sitter numera en QR-kod. När någon scannar den på sin mobiltelefon dyker ett danskonstverk upp.

Runt om i Norrland finns liknande QR-koder som alla ger en specifik upplevelse från just den platsen. Det kan vara ett danskonstverk eller ett ljuddrama.

Det här är ett av de offentliga konstverk som nu lyfts fram i Norrdans och Teater Västernorrlands nya konstprojekt.

Idén väcktes i Berlin

Bakom idén står danskonstnären Malika Ali. Hon befann sig i sin hemstad Berlin när coronapandemin slog till. Plötsligt stängdes all verksamhet ner.

– Så jag började dansa på publika ställen. Sedan började jag fundera på hur dessa danser skulle kunna nås av publiken, säger hon.

Tanken på QR-koder tog form och när hon senare kom till Norrdans förverkligades det hela.

– Vi tyckte det var ett spännande projekt. Våra turnéer har ju varit inställda och då är det här ett sätt för oss att ändå kunna möta vår publik, säger Martin Forsberg som är konstnärlig ledare på Norrdans.

”Möjlighet att nå nya grupper”

Projetet är även ett sätt att lyfta offentlig konst.

– Offentlig konst glömmer man lätt bort. Genom det här hoppas vi att man kan se på befintlig konst med nya ögon, säger Martin Forsberg .

Samtidigt hoppas han även att projektet ska locka ny publik.

– Tröskeln in till teaterrummet kan vara ganska hög men genom det här har vi möjlighet att nå nya, andra grupper, säger han.

QR-koderna kommer att sitta uppe i åtminstone ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.