Meng Huang i snöyran som gud skapade honom. Foto: SVT

”Han luktade absolut inte alkohol”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer greps av polis för nakenaktionen under Nobelprisutdelningen igår. En fyllegrej, säger polisen. Men Kulturnyheternas fotograf på plats har en annan uppfattning.

– Det fanns absolut inga tecken på berusning, säger Kulturnyheternas fotograf Mikael Eriksson.

Bakgrunden till nakenprotesten, som väckte stor uppmärksamhet under gårdagskvällen, var att Liao Yiwu, Meng Huang och ytterligare en kinesisk regimkritiker skulle utföra en protest mot att Mo Yan tilldelats Nobelpriset.

Det var tänkt att de skulle ha med sig en stol som Mo Yan skulle överlämna till den fängslade dissidenten Liu Xiaobo. Det skulle symbolisera den tomma stol som var avsedd för Xiaobo när han själv inte kunde ta emot Nobels fredspris 2010 eftersom han satt i fängelse.

Men då stolen aldrig kom fram bestämde sig konstnärstrion att utföra en annan aktion. Mitt i centrala Stockholm tog Meng Huang av sig sina kläder, hoppade över avspärrningarna och satte fart mot Konserthuset påhejad av Liao Yiwu (mannen i den svarta rocken på bilden).

”Luktade inte alkohol”

De två greps av polisen enligt lagen om omhändertagande av berusade. I svenska medier skrevs det friskt om två fulla personer som uppträtt stökigt på Hötorget, en bild som polisen bekräftade. Men Kulturnyheternas fotograf Mikael Eriksson, som var på plats, har en annan bild av skeendet:

– Alldeles innan aktionen fick jag en kram av Liao Yiwu och han luktade absolut inte alkohol. De båda uppförde sig lugnt och redligt, säger han.

Många människor hade samlats utanför Konserthuset och en allmän munterhet spred sig när den nakne mannen satte fart i snögloppet.

– Många tyckte det var en rolig grej och skrattade. Det fanns inte en chans att de skulle storma Kulturhuset, säger Mikael Eriksson.

Testades inte för alkohol

Förläggaren Lennart Lindskog, som står bakom Liao Yiwus besök i Sverige, bekräftar den bilden. I ett SMS till Kulturnyheterna skriver han att Meng Huang, som sprang naken, var helt nykter när han greps.

– Meng Huang hade inte druckit någonting alls under kvällen. Liao Yiwu hade tagit några klunkar Jägermeister, kanske motsvarande ett halvt glas vin. Så att de var berusade kan det definitivt inte vara tal om, skriver han.

Lars Byström, presstalesman för polisens länskommunikationscentral i Stockholm, säger att de båda togs in för fylleri. Trots detta testades aldrig om de hade alkohol i kroppen.

– Jag förutsätter att de var berusade. Enligt arrestbefälet gick det inte att få något vettigt ur dem, säger Lars Byström.

De två gripna männen är nu släppta, enligt polisen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.