Några av de utvalda manusförfattarna samlade i Filmhuset i Stockholm Foto: Hampus Svensson/Filminstitutet

De väljs ut i satsning på kvinnliga filmmanus

Publicerad

13 kvinnor har valts ut i Svenska Filminstitutets satsning på kvinnliga manusförfattare. Nu inleder de arbetet med tio långa spelfilmer med en tänkt budget på över 30 miljoner kronor.

SFI aviserade satsningen i våras och syftet är bland annat att öka jämställdheten och mångfalden av berättelser inom svensk film.

Detta efter att SFI:s senaste jämställdhetsrapport visat att endast 30 procent av manusförfattarna inom svensk film är kvinnor och att andelen minskar ju större budget filmerna har.

”De tio utvalda projekten har en bredd och variation vad gäller kreatörer, idéer och genrer men gemensamt är valet av ett kvinnligt berättarperspektiv”, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet, enligt ett pressmeddelande.

Manusförfattarna är Therese Bringholm och Nisti Stêrk, Cristina Gottfridsson och Agneta Fagerström-Olsson, Sofie Forsman och Tove Forsman, Sara Heldt, Maria Karlsson, Ida Kjellin, Malin Marmgren, Carin Pollak, Petra Revenue samt Dunja Vujovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer