Debatter om rasism skakar nordiska konsthögskolor

Uppdaterad
Publicerad

På kultursidor såväl som internt på Konstfack i Stockholm rasar just nu en debatt om rasism. Liknande debatter har nyligen skakat konsthögskolor i både Norge och Danmark.

– Ett tecken på att konsten har blivit aktivistisk, säger Sanne Kofod Olsen, dekan på Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

I mitten av november förra året stal en grupp som kallar sig för Anonyma Bildkonstnärer en gipsbyst föreställande kung Fredrik V från den danska Kungliga konstakademien. Bysten kastades i kanalen utanför Konstakademien samtidigt som allt filmades och lades ut på Youtube.

Gruppen kallade aktionen för en konstaktion och en protest mot kolonialtiden och konsekvenserna av den som lever kvar.

”Konsten har blivit mer politisk”

Aktionen är symptomatisk för konsten idag, menar Sanne Kofod Olsen, dekan på Konstnärliga fakulteten vid Göteborg Universitet.

– Konsten har blivit mer politisk och aktivistisk igen, så som den var på 70-talet när den handlade om feminism, ras, sexualitet, eller som på 60-talet när konsten till exempel handlade om Vietnam.

Hon menar att konsten speglar sin samtid och blir aktivistisk för att det politiska läget och den offentliga debatten är hård och polariserad.

– De tuffa diskussionerna som förs i samhället prövas i konsten. Konsten ska vara  en plats där man kan vända och vrida på alla frågor.

Kan skapa förändring

I kölvattnet av konstaktionen där bysten av kung Fredrik V kastades i vattnet fick den dåvarande rektorn för den Kungliga konstakademin, Kirsten Langkilde, sluta.

Även Oslos konsthögskolas tidigare rektor, Måns Wrange, slutade sin tjänst i höstas i protest mot ett hårt debattklimat. Wrange kritiserades för att hota den akademiska friheten efter att ha stöttat ett mångfaldsupprop som drevs av 130 studenter på skolan.

Sanne Kofod Olsen menar att aktionerna och diskussionerna är bra för både konsten och debattklimatet. Hon tror att de kommer att påverka konstskolorna även i framtiden.

– Det ger konstutbildningarna en chans att se på sig själva utifrån och i framtiden ha en utbildning som vänder sig till alla, inte bara en utbildning för eliten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.