Debattör hotad för kritik mot ”gulinghumor”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan, i SVT programmet Roliga Timmen, visades en 20 år gammal sketch ur Nilecity, som antingen driver med bilden av asiater eller förstärker en rasstereotyp, allt beroende på vad man tycker om den.

Sketchen har många försvarare, medan en av kritikerna, forskaren och debattören Tobias Hübinette nu får utstå hat.

– Det här är en sketch som räknas till den svenska populärkulturens och humorhistoriens kanske mest kända nummer. Inte minst när det gäller rasstereotyper och inte minst just av asiater. Det är därför inte konstigt att människor oavsett bakgrund hyllar den här sketchen och tycker att det är väldigt konstigt att någon skulle kunna tänka sig att kritisera den, säger debattören och forskaren i ras- och vithetsstudier, Tobias Hübinette. 

Tobias Hübinette var en av två textförfattare som i tisdags publicerade en debattartikel i Expressen där de kritiserade att SVT:s underhållningsprogram Roliga timmen, valde att återpublicera Killinggängets 20 år gamla sketch ”koreanska adoptivpäron”, eftersom den anses ingå i en svensk humortradition där man historiskt och framtill idag drivit med asiater.

SVT spär på rasismen

I Kulturnyheterna den 3:e juni lyfte den andra textförfattaren, Lisa Wool-Rim Sjöblom kritiken om att SVT bidrog till att spä på rasismen mot asiater, genom att gräva i sitt arkiv och sända gamla sketcher som innehåller fördomsfull humor mot asiater. 

SVT:s nöjeschef och ansvarige utgivare för programmet Roliga timmen, Thomas Hall, bemötte kritiken och menade att han efter att ha läst texten förstått mer om hur sketchen kunde uppfattas som kränkande, men att han ändå stod fast vid sitt beslut om att det var rätt att sända den igen.

– Humorn avspeglar helt enkelt hur samhället ser ut och vilka som räknas i ett samhälle och vilka som inte räknas, säger Hübinette.

Sketchen delades och hyllades både före och efter att den visades på SVT och på sociala medier skrevs det bland annat: 

”Helt underbart! Det var det första jag tänkte på när personalfesten planerades till just idag”, ”Bästa ever! Hur många gånger har man inte sagt ” take a wak on tee waasaad”.... älskart'!!!”,”Tänk att det alltid är min första tanke när jag hör detta datum!”, ”Alltså, denna sketch är nog en av de bästa i svensk humorhistoria!”

– Stora flertalet försvarar den här sketchen och att SVT sände den, och egentligen hela den här humorgenren då att skratta åt asiater, som jag då föredrar att kalla gulinghumor.

”Har fått hembesök av nazister”

Men det har inte bara stannat vid kritik. Hübinette berättar att han också har blivit hotad: 

– Jag har också fått hembesök av en nazistisk grupp som valt att markera att den här typen av rashumor och guling-humor då, är någonting som är värt att bevara och därmed kan ses som en annan form av inlägg i den här debatten.

Hübinette som enligt uppgift har fått bilden av Kinapuffsymbolen fastklistrad på sin ytterdörr, med texten “Adoptivpä-l-on”, samt en påse med päron på handtaget och två klisterlappar från avsändaren, fotograferade själv av det och lade sedan ut det på Twitter.

Vad betyder det att du blivit hotad?

– Att det så klart kopplas samman med min kritik mot att SVT återsände Nilecity-sketchen och att även rasister är beredda att gå i försvar för den här humorn. Hotet handlar om att jag ska sluta kritisera rasstereotyperna, annars kan jag råka illa ut, säger Hübinette.

Men varför tror du att just du blir hotad?

– Det är väl för att jag hållit på med den här frågan i så många år nu och jag har blivit känd för det. Jag började redan i slutet av 90-talet, innan någon annan gjorde det och sedan dess har det tillkommit fler och fler röster. Men det är nu som folk på allvar börjar reagera på det. Det är min 14:e gång som jag försöker driva den här frågan.

”Känns ganska absurt”

Hur känns det att bli hotad för att ha kritiserat humor?

– Det känns ganska absurt, just för att folk bara ser det som humor och något som är ofarligt. Samtidigt som det här visar på raka motsatsen, plötsligt blir det farligt.

Varför är det svårt att kritisera den här typen av humor?

– För att den är så djupt rotad i svensk humor. Vi har skrattat åt det så länge och för att majoriteten vägrar att se den som något annat än bara humor, säger Hübinette.

Men ska inte humorn få vara fri? 

– Jag vill inte förbjuda någon form av humor, vare sketch eller vad det nu kan vara, utan snarare vill jag ha en diskussion kring varför den här typen av rasstereotyper av asiater och guling-humor är så oerhört populär just i Sverige, säger Tobias Hübinette. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.