Hör paret Wilderäng berätta om prepping och krisberedskap. Foto: SVT/Babel

Författaren Lars och äventyraren Lena är preppers: ”Man blir mindre rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Succéförfattaren Lars Wilderäng och hans fru – proffsäventyraren Lena Wilderäng brinner för prepping. Nu har paret skrivit en bok om hur man förbereder för en samhällskris – och plötsligt kom Covid-19 epidemin.

En prepper, av engelskans prepared, vill vara förberedd, om det värsta händer. Men paret Wilderäng menar att prepping inte handlar om rädsla utan snarare att skapa mindre rädsla, då man har mer kontroll över situationen.

– Rädsla baserar sig på okunskaper, det man inte känner till är man rädd för. Om man har kontroll över situationen genom att vara förberedd praktiskt och mentalt, så är man ju mindre rädd. Det är ju lättast att bli rädd om man känner att man inte har kontroll, säger Lars Wilderäng.

Coronaviruset och kulturen

– Preppern som begrepp har gått från en kuf som sitter på en konservburk med sin hagelbössa och är rädd för zombies, till att folk faktiskt börjar förstå att kriser händer, säger Lena Wilderäng.

Viktigt att hålla fast vid hoppet

I deras bok ”Är du förberedd?” får man förenklat lära sig att människan klarar sig i tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, tre timmar utan skydd i kyla, o tre minuter utan syre – men bara tre sekunder utan hopp.

– Utan hopp spelar det ingen roll hur mycket konserver man har. Därför måste man hitta sätt att bibehålla hoppet. Så om man tänker sig att folk ska sitta hemma ett antal veckor så ställer det ett antal utmaningar på hur man ska hålla humöret uppe och hur det ska funka, säger Lars Wilderäng.

Lena Wilderängs intresse för prepping växte fram redan som barn. Fram till hon fyllde 13 år var Sovjet och Ryssland hennes hem. Där fick hon lära sig att förädla sina varor, odla själv och inte ta något för givet.

– Jag upplevde ju hela den här samhällskatastrofen att ett helt land försvann och ingenting funkade längre. Pengar var ingenting värda det fanns inga varor. Det fanns väldigt mycket våldskapital och inte så mycket organiserat rättsväsende.

Hoppas på större beredskap

Men det var när Lena Wilderäng började med extrema äventyr som hon insåg vikten av praktiska kunskaper.

– Jag seglade jorden runt på en liten båt utan kyl eller frys eller dusch och bara en sån sak som en översegling som tar en månad ställer lite krav på dig. Du måste ha medicinska kunskaper fixa allting ombord från elektricitet till avlopp du måste kunna laga mat av de varor som du antingen fiskar upp själv eller läppar i torrförrådet.

– Det är synd att det ska behövas en kris för att man ska komma igång med personlig beredskap men det positiva i det hela är att folk får sig en tankeställare och kommer igång, säger Lena Wilderäng.

Se hela reportaget om prepperparet Wilderängs i Babel, söndag 29 mars i SVT2 kl 20.00 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet