Paul Tenngart är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Foto: SVT

Nytryckta Hedenhös-böcker kritiseras av litteraturvetare

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturvetaren Paul Tenngart tycker att det är problematiskt att människorna i Barna Hedenhös i så hög grad definieras utifrån sin hudfärg.

I samband med julkalendern om Barna Hedenhös passar Bonnier Carlsen på att trycka nya exemplar av ”Den stora boken om Barna Hedenhös”.

I samlingen ingår bland annat ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” från 1950 där pappa Ben Hedenhös lär indianer att det är deras röda hudfärgs fel att den stora buffeln blir ilsken.

Något Paul Tenngart, docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, tycker är problematiskt. Han tycker att de dåvarande värderingarna borde belysas.

– När den gavs ut 1950 sågs det inte som ett problem. Men att indianerna i det här fallet definieras som människogrupp utifrån sin hudfärg, och att den dessutom är något negativt, det går inte i linje med hur vi i ser på hudfärg i dag, säger han.

Han menar att man underskattar barnlitteraturens betydelse för ideologispridning.

– I skolan lär sig ju barnen – får vi hoppas – att hudfärg inte definierar människan. Men så kommer berättelser som säger något annat, som gestaltar det på annat sätt. Då skapas en känsla som går på tvärs emot det skolan lär ut.

Det riskerar att sprida en inställning till människor där hudfärg är avgörande, säger Paul Tenngart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barna Hedenhös får kritik

Mer i ämnet