Under helgen inkom en polisanmälan rörande Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”, det bekräftar Stockholmspolisen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Delar av förundersökningen mot Kulturprofilen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Delar av förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen läggs ner, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

De delar av förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen som gäller sexualbrott, bland annat våldtäkt och sexuella ofredanden mellan mars 2013 och april 2015, har lagts ner, skriver åklagarmyndigheten.

Anledningen är dels att det inte går att bevisa vad som hänt och dels att några brott har preskriberats.

– Vi har gjort de utredningsåtgärder som har gått att göra enligt min bedömning och sammantaget så anser jag inte att det går att styrka brott i delar där jag har lagt ner, säger åklagare Christina Voigt.

Fortsatt förundersökning

Förundersökningen fortsätter för de delar där misstankar om brott finns kvar. För de delarna råder det fortfarande förundersökningssekretess.

- Det fortsätter i den del där jag inte har lagt ner. Där är vi i slutfasen men jag kan inte sia om när det kommer ett beslut i den delen, säger Christina Voigt.

”Ingen överprövning”

Elisabeth Massi Fritz, som företräder flera av kvinnorna, räknar med att det blir åtal i ett av fallen där förundersökningen mot kulturprofilen nu väntas fortsätta, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter.

”I övriga nedlagda beslut har jag inget annat att säga än det åklagaren har motiverat i sitt nedläggningsbeslut. Det är svåra fall, några gärningar har också hunnit preskriberats och jag avser inte att begära överprövning i dessa fall.”

Profilen är lättad

– Det är helt rätt. Jag tycker att utredningen är tunn, några brott var preskriberade och det är påstådda gärningar som ligger långt tillbaka i tiden och är svårutredda, säger kulturprofilens advokat Björn Hurtig. 

Hur har din klient reagerat?

– Han är så klart lättat över att det har lagts ner i delar. Givetvis är han bedrövad över att det kvarstår en del, säger advokat Björn Hurtig.

En till utredning pågår

Kulturprofilen har kopplingar till Svenska Akademien och har anklagats av minst 18 kvinnor för sexuella trakasserier. Det var Dagens Nyheter som i slutet av november publicerade kvinnornas vittnesmål.

Svenska Akademien höll ett krismöte två dagar efter DN:s publicering och beslutade att bryta alla ekonomiska band med mannen. De meddelande även att en advokatbyrå skulle utreda om han haft inflytande över Akademiens priser och stipendier och hans relationer till ledmöterna. Den utredningen pågår fortfarande.

Kulturnyheterna har sökt ”kulturprofilen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet