Foto: TT

Jakten på den perfekta kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Fitness- och hälsotrenden har inte bara gjort att fler personer skaffat sig ett gymkort. Det har också förändrat bilden av den perfekta kroppen. ”Den vältränade kroppen är en symbol för kontroll men också för lycka”, säger forskaren Kristina Holmqvist Gattario.

Bilden av den perfekta kroppen har förändrats över tid, inte minst efter påverkan av bland annat media och kultur. Det smala idealet fick stort genomslag under 20-talet och har därefter stått starkt med undantag för vissa kurvigare eller mer muskelbetonade perioder.

Enligt Kristina Holmqvist Gattario, forskare och en av författarna till boken ”Projekt perfekt”, är det dock en sak som alltid har kännetecknat den perfekta kroppen.

– Den utesluter det stora flertalet. De flesta ska inte kunna uppnå den ideala kroppen.

Samhällsvärderingar styr

Holmqvist Gattario menar att det är samhällsvärderingar som återspeglar sig i vilken kroppstyp som är på modet. Uppfattningen är att den smala kroppen talar om att du är en människa som har kontroll, medan en rundare kroppsform utstrålar det motsatta.

I och med den hälso- och fitnesstrend som finns i Sverige i dag har den starka, vältränade kroppen fått ett uppsving. Kristina Holmqvist Gattario berättar till exempel att hon i intervjuer stött på kommentar som ”strong is the new skinny”.

Hur kommer det sig att den vältränade kroppen går hem just nu?

– Det hänger ihop med att vi genom vår kropp och vårt utseende speglar vem vi är och vad vi tycker är viktigt. Den vältränade kroppen är även den en symbol för kontroll, och i ännu högre utsträckning än om det enbart gäller ett smalt ideal. En utveckling som går hand i hand med samhällets värderingar.

Vältränat – inte nödvändigtvis sundare

Det vältränade idealet har enligt Kristina Holmqvist Gattario länge varit det rådande för män, men har nu blivit mer eftersträvansvärt även för kvinnor. Forskare menar att det handlar om att könsrollerna förändras, och att sträva efter en vältränad kropp är på så sett mer tillåtet.

Även om en vältränad kropp på många sätt kan förknippas med välmående och hälsa finns det även negativa sidor av det nya idealet.

– Risken är att man egentligen bara ersätter bantningspiller med kosttillskott. Det handlar i grunden om ett missnöje som bara ändrar fokus, säger Kristina Holmqvist Gattario.

Hon vill därför inte se det vältränade idealet som entydigt sunt.

– Det vältränade idealet är sundare på vissa sätt, men vi ser ett väldigt smalt vältränat ideal, ännu en dimension på kontrollaspekten, och det kan vara direkt skadligt för kroppen.

Kommande idealet: en retuscherad kropp

Familj, vänner och inte minst media spelar en viktig roll i hur vi uppfattar våra kroppar och vilken kropp vi uppfattar som den perfekta. Inställningen är att vår kropp är formbar, men det nya idealet som Holmqvist Gattario nu har fått syn på bör vara omöjligt att uppnå. I alla fall i verkliga livet.

– I dag har det gått så långt att den retuscherade kroppen ses som ideal.

– Det ligger i hela definitionen av idealet att det ska vara svåruppnått och att det förändras i takt med att fler kan uppnå det. Men man kan verkligen fundera över vad som är nästa steg för att kunna efterleva ett retuscherat ideal, det är väldigt svårt att förutspå. Men det är säkert så att det vältränade idealet är här för att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.