• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Fantasyfilm från Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga från Rosengård har huvudrollerna i filmen ”Deminas hämnd”. Filmen beskrivs som den första fantasyfilmen från Rosengård.

Filmen ”Deminas hämnd” är lika mycket ett konstnärligt projekt som ett socialt. Bakgrunden till filmen, som visas på barnfilmfestivalen BUFF i Malmö, är Rosengårdbornas frustration över den stigmatiserande bild av deras stadsdel som sprids om och om igen.

– Det är en fantasy som handlar om tre ungdomar som går mot strömmen när de vill stänga en skola här. Barnen vill inte göra det, säger regissören Figge Heurlin.

”Lär mig mycket”

Filmen är en fristående uppföljning till webbserien ”Under”. Tillsammans har båda filmerna tagit tre år att göra, och minst 200 Rosengårdsungdomar har jobbat sida vid sida med erfarna filmarbetare och skådespelare.

– När jag ser en professionell skådespelare och sedan tittar på mig själv som amatörskådespelare blir det ganska mycket skillnad. Då lär jag mig mycket därifrån, säger Rekan Rekani.

”Se området i annat sammanhang”

Men hur förändrar man egentligen en bild av en stadsdel? Projektledaren Ann-Marie Erixon tror att en sådan här film kan spela en viss roll.

-  Det kan vara så enkelt att man får se det här området i ett annat sammanhang. Här utspelar sig något mystiskt och magiskt. Det är unga härifrån som jobbat väldigt intensivt med detta, från manus till postproduktion, säger hon.

Reporter i inslaget/klippning: Sindra Grahn

Foto: Stefan Hellström

Filmen, som visas just nu på filmfestivalen BUFF, kan också ses på sajten drommarnashus.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer