Polisen undersöker platsen där Ananta Bijoy Das, till vänster, mördades. Foto: Facebook/SVT

Mördade bloggaren kunde varit i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Bloggaren och författaren Ananta Bijoy Das mördades.

Det kunde ha blivit annorlunda. Han kunde ha varit i Sverige.

”Det är en kall hand runt hjärtat just nu”, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN.

Ananta Bijoy Das, välkänd politisk, sekulär bloggare i Bangladesh höggs ner på öppen gata på tisdagen.

Han var, liksom många andra sekulära journalister och författare i landet hotad till livet.

Medier

Några veckor innan Ananta Bijoy Das mördades, blev han inbjuden att besöka Sverige för att föreläsa om situationen i Bangladesh på pressfrihetens dag den 3 maj. Han tackade ja, men fick avslag på sina visumansökan av ambassaden i Dhaka.

– Han kunde ha varit här nu. Det är en kall hand runt hjärtat, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN.

Var hotad

Hotbilden mot Ananta Bijoy Das, kan ha påverkat ambassadens beslut om att avslå hans visumansökan, tror Ola Larsmo.

– Det har varit en serie uppmärksammade mord på författare, journalister och intellektuella i Bangladesh den senaste tiden. Vi ville helt enkelt att den här mannen skulle komma hit och berätta vad det är som händer. När vi pratade förstod vi att han själv var utsatt för hot. Just därför verkar svenska ambassaden i Dhaka tro att han skulle stanna kvar i Sverige, säger han.

– Om så är fallet vet vi naturligtvis inte, men det kusliga i sammanhanget är att ju mer hotad du är, desto mindre verkar chansen vara att du kan få komma till Sverige på besök.

Överklagade beslutet

Därför överklagades ambassadens beslut till Migrationsdomstolen, som aldirg hann hantera ärendet.

Annika Thor, ledamot i Svenska Penn, hade fortlöpande kontakt med Ananta Bijoy Das under processen.

– Vi har mejlat. Vi bad honom att hålla ett föredrag om situationen för författare och journalister i Bangladesh. Både om statens ansvar och islamistiska fundamentalister. Hade han fått göra det så hade han varit här och vid liv nu. Det är otroligt tragiskt, säger hon.

Dödshoten mot Ananta Bijoy Das var explicita.

–  Han skrev att fler av hans vänner mördats och andra hotats. Han själv hade hotats och stod med på en dödslista som någon islamistisk grupp upprättat, men han var aktiv i sitt arbete. Han lät sig inte skrämmas. Det är klart att han måste ha varit rädd, säger Annika Thor.

”Skrämmande bedömning av svensk myndighet”

Ambassadens beslut om att inte ge Ananta Bijoy Das något visum grundade sig på risk att författaren skulle stanna kvar i Schengenområdet, och att ärendet i Sverige inte var ”angeläget nog”, enligt Annika Thor.

– Det var inte angeläget nog för att motivera ett visum. Det innebär att den här situationen, om yttrandefriheten, är mindre angelägen än till exempel en affärsresa. Det är en skrämmande bedömning av en svensk myndighet, säger hon.

Ola Larsmo ser en mörk utveckling i världen, där representanter för yttrandefriheten skrämms till tysnad av fundamentala rörelser, kriminella nätverk och förtryckande stater.

– Det finns flera exilbangladeshiska författare i Sverige som är väldigt ångestfyllda över det som händer i hemlandet. De pratade om honom (Ananta Bijoy Das) som en frispråkig och modig människa. Han har skrivit mycket om politik, och det straffade sig. Lika mycket som det här handlar om att mörda en enskild individ, lika mycket handlar det om att skrämma andra till tystnad. På flera håll i världen lyckas det, säger Ola Larsmo.

UD: tragiskt

Utrikesdepartementet (UD) bekräftar att Ananta Bijoy Das ansökt om asyl och fått avslag på sin ansökan hos ambassaden i Dhaka.

– Vi utgår från att viseringsansökan har prövats i enighet med regelverket enligt EU:s viseringskodex, säger Anna Ekberg, presstalesperson på UD.

– Hur avskyvärt och tragiskt detta fall än är kan regeringskansliet inte uttala sig i viseringsärendet som sådant.

Anna Ekberg betonar även att det röde sig om just ett visum att besöka Sverige, och inte en asylansökan, där skyddsbehov bedöms.

– I pressmeddelandet som PEN skickade ut, med en saxad rad ur beslutet står det att ärendet inte var tillräckligt ”urgent”. Alltså brådskande. Vi tittar på olika saker när det gäller sådant här. Om personen kan försörja sig under besöket, eller har för avsikt att återvända, kopplingen till hemlandet, civilstånd... Vi gör en sammantagen bedömning, säger hon.

Är inte en föreläsning om yttrandefrihet ”urgent”?

– Jag har ingen specifik kommentar om just den skrivningen i just den delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet