”Det handlar inte bara om kulturbudgeten”

Publicerad

Det är många stora kulturpolitiska utmaningar som väntar under kommande mandatperiod – oavsett vilken regering vi får. Det menar kulturanalytikern Tobias Nielsén på analysföretaget Volante.

– Den viktigaste frågan är att föra fram kulturen som politikområde i förhållande till andra områden, säger han till Kulturnyheterna.

Han efterfrågar en kulturminister som är duktig inom ramen för sin egen regering, gentemot statsministern och finansministern.

–  Och det handlar inte bara om kulturbudgeten utan också om ledarskap. Att peka på idéer framåt som i sin tur kan sprida sig på kommunal och regional nivå.

Han vill också se en vidare diskussion om kulturbegreppet.

– Hela diskussionen om kultur blir viktig om vi blickar ut och ser vad som hänt i Europa de senaste åren, där man på vissa håll infört censur, säger han och fortsätter:

– Kulturpolitik är något som varit väldigt nationellt präglat, så det handlar om att ta ett nytt tag kring vad vi gör och kring vilken som är vår kultur, och vilken kultur vi ska främja.

En tredje utmaning Tobias Nielsén nämner är kultursektorns arbetsmarknad

– Det är också så att vi genomgår en förändring på hela kulturarbetsmarknaden. Det måste man se på i någon form av helhet och inte bara vistas i smala detaljfrågor som gratis inträde på museer eller ej, säger Tobias Nielsén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer