Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul Foto: Ozan Kose / Hasan Jamali (arkiv) / AFP / TT

Det här är försvunne Jamal Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

Jamal Khashoggis försvinnande har gett upphov till löpsedlar världen över. Men vem är han? Khashoggi var både kritisk mot Saudiarabiens hårda islamistiska styre och en bekant till Usama bin Laden.

Den 2 oktober besökte Jamal Khashoggi det saudiska konsulatet i Istanbul, sedan dess har han inte synts till. Försvinnandet har blivit en världsnyhet – men vem är egentligen Jamal Khashoggi?

Det korta svaret är att Khashoggi är en av Saudiarabiens mest namnkunniga och etablerade publicister, med en lång rad tunga positioner bakom sig. Han har bland annat varit chefredaktör för tidningar som Al Madina, Arab News och Al Watan, utrikeskorrespondent för saudiska tv-bolag och på senare år en kritisk röst mot regimen i amerikanska Washington Post.

Saudisk journalist död

Kollegan Nic Robertson på CNN beskriver Jamal Khashoggi som en engagerad och välinformerad journalist, som man lätt kunde inleda timslånga samtal med om situationen i Mellanöstern.

Kände Usama bin Laden

Efter att ha utbildat sig i USA fick han sitt stora genombrott i saudiska medier under det afghansk-sovjetiska kriget på 80-talet.

Jamal Khashoggi profilerade sig genom att följa de unga saudiska män som stred i konflikten. En av dem var Usama bin Laden, som Khashoggi kom nära i en serie intervjuer. De två bröt kontakten under 90-talet, efter att Khashoggi misslyckats med att övertyga bin Laden om att överge terrorismen som politisk metod.

Men hans relation till bin Laden ledde innan dess till att han kontaktades av den saudiska prinsen Turki al Faisal, och journalisten etablerade en nära kontakt med såväl prinsen som den saudiska säkerhetstjänsten, enligt CNN. Genom Khashoggi fick de detaljerad information om deras landsmäns förehavanden i Afghanistan.

Under 90-talet och det tidiga 2000-talet steg Khashoggis namn i den saudiska offentligheten, inte minst på grund av hans goda förhållande till det saudiska kungahuset. Men relationen skulle över tid bli allt mer ansträngd. Under 2000-talet har han flera gånger kritiserat regimens agerande.

Efter att ha publicerat en krönika som kunde tolkas som kritisk mot den muslimska rörelsen wahhabism, fick han sparken från Al Watan av den saudiska underrättelsetjänsten.

Han togs tillbaka, men sparkades på nytt. Denna gång efter att ha riktat kritik mot hemlandets islamistiska lagar.

Flydde landet efter hot

Enligt kollegan Nic Robertson var Khashoggis relation till hemlandets makthavare dubbel: Hans återkommande kritik och frispråkighet sågs som ett hot, samtidigt som hans breda kontaktnät och välinformerade inblick i aktuella frågor sågs som en värdefull resurs.

Men för tre år sedan tippade den balansen över, och Khashoggi lämnade Saudiarabien efter att ha utsatts för hot, enligt honom själv.

– Jag fick ett telefonsamtal från en talesperson för hovet, som beordrade mig att tystna som journalist, berättade Khashoggi för CNN, och flydde till USA för en roll som skribent på Washington Post.

Där har hans kritik av Saudiarabien och dess kungahus fortsatt, under rubriker som ”Saudiarabiens kronprins agerar som Putin” och ”Saudiarabien skapar en röra i Libanon”. Han har anklagat kronsprinsen för korruption, argumenterat för kvinnors rättigheter och kritiserat landets agerande i Jemen.

Enligt CNN har han berättat om hur han fortsatt ta emot hot, medan hans vänner avrått honom från att besöka Saudiarabien eller dess ambassader.

Det blev också ett besök på Saudiarabiens ambassad i Turkiet som blev det sista livstecknet. Sedan Jamal Kashoggi gick in genom ambassadens dörrar den 2 oktober är han spårlöst försvunnen. Turkiet hävdar att han mördats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet