Foto: AP/TT

Det här vet vi om Kanyes nya album

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De senaste veckorna har artisten Kanye ”Ye” West varit ett hett samtalsämne, både bland fans och kritiker. Världsstjärnan har släppt en dokumentär som tagit två decennier att skapa, annonserat nytt albumsläpp och skapat rubriker till följd av hans dagliga utspel på sociala medier. Men vad är det vi faktiskt kan säga om albumet som väntas komma i natt? Kulturnyheternas Mariana Benyamin Sir reder ut turerna inför Kanye Wests nya album.

Mariana Benyamin Sir

Reporter, Kulturnyheterna

Den 27 januari meddelar Ye världen, via sociala medier, att uppföljaren till albumet Donda, alltså Donda 2 släpps den 22 februari (dvs 22/2-22). Han skriver även att artisten Future kommer att vara albumets exekutiva producent. Inlägget består av en bild på Ye's barndomshem som står i brand. Redan här börjar rykten florera och fans spekulerar i att albumet kommer vara ”toxic”, med anledning av den image som Future har, i kombination med Kanyes pågående skilsmässa.

Dagen därpå publicerar Rolling Stone en intervju med musikproducenten Digital Nas som bland annat jobbat med albumet Donda som släpptes i augusti. Han säger till musikmagasinet att Kanye gett strikta direktiv om ljudbilden och att albumet ska kunna spelas på begravningar, dop, examensfester och bröllop. 

Gästar, gästar inte?

Första skivan, Donda, innehöll en rad samarbeten med artister som Lil Baby, Da Baby, Playboi Carti, The Weeknd, Marilyn Manson, Jay Z och Shenseea. Men Kanye har varit förtegen om vilka artister som faktiskt kommer vara med på Donda 2. I början av februari bekräftade Marilyn Mansons representant till Newsweek att sångaren kommer vara med på skivan. Kanye kritiserades i fjol för att han plockat in Manson, som anklagats för sexualbrott. 

Ungefär en vecka senare, den 9 februari, håller Ye ett privat lyssningsevent för albumet i Los Angeles. Han fångas på bild med bland andra Travis Scott och den svenska artisten Yung Lean. Spekulationer om att Yung Lean kommer att gästa skivan tar fart. Det är oklart om han enbart deltog på eventet eller om han faktiskt är med på Donda 2. 

Några dagar senare, den 12 februari, går Kanye ut på sociala medier och skriver att artisten Kid Cudi inte kommer att vara med på Donda 2. Kanye anser att Kid Cudi är illojal eftersom han är kompis med komikern Pete Davidsson, som dejtar Kanyes ex-fru Kim Kardashian. Kanye lägger upp en bild på Kid Cudi med texten ”Donda 2 handlar om att springa tillbaka in i det brinnande huset, jag respekterar att alla inte kommer vara redo för röken”.

En vecka senare släpper rapparen Jack Harlow låten ”Nail tech”, Kanye skriver på sociala medier att Harlow är en av nutidens bästa rappare. Dagen efter postar Harlow en bild som visar att han är i Miami. Det i sin tur föder spekulationer om Harlows medverkan. 

Lyssningsevent, kritik mot musikindustrin och spelare i silikon

Förra veckan blev det klart att Kanye West anordnar ett lyssningsevent i Miami den 22 februari, dagen då albumet släpps. På sociala medier uppmanar han fans att köpa biljetter till showen som väntas hållas ikväll. Den kommer live-streamas på 15 olika biografer i USA. 

I fredags beslutade stjärnan att inte släppa albumet på några strömmningstjänster så som Apple music, Amazon, Spotify eller Youtube, utan Donda 2 kommer enbart finnas tillgängligt för den som har Kanyes så kallade ”Stem player”, en rund liten spelare i silikon, som Kanye lanserade i fjol. Avändaren kan lyssna på musik men även ta bort och lägga till delar i musikproduktionen.

Anledningen till detta annorlunda och exklusiva släpp är enligt Kanye själv missförhållanden inom musikindustrin.  

”Dagens artister tjänar bara 12 procent av inkomsten som musikindustrin drar in. Det är dags att befria musiken från detta förtryckande system. Det är dags att ta kontroll och bygga vårt egna”, skrev han då och uppmanade sina följare till att köpa spelaren, som kostar 200 dollar, vilket motsvarar ungefär 2000 kronor. 

Samma dag offentliggör Ye även spellistan och låttitlarna. Det ser ut som att Donda 2 går i linje med släppdatumet och innehåller 22 spår.

Sponsorer drar sig ur 

Ye's exklusiva tillvägagångssätt och kritik mot musikindustrin går inte obemärkt förbi. 

Poddaren och sociala medier-profilen Dj Akademiks twittrar att Apple drar tillbaka två miljoner dollar plus sponsringen från Kanye West efter att världsstjärnan beslutat att enbart släppa albumet på sin egen plattform. Enligt Akademiks skulle Apple Music ha livestreamat hans event i Miami.

Pengarna verkar inte vara problemet för Kanye som dagen efter beslutet skriver att han inom 24 timmar har tjänat 2,2 miljoner dollar på försäljning av spelaren.

Kanye postar skärmdumpar av en sms-konversation med en person på Live Nation som skriver att Apple dragit tillbaka sponsringen och inte längre kommer streama showen och att en summa på två miljoner behöver betalas för att showen ska filmas. Kanye svarar han själv står för kostnaderna.

Samtidigt ryktas det på sociala medier att spelaren kommer att släppas som en app och att fans kommer få lyssna på albumet gratis, något som i skrivande stund inte har bekräftats av Kanye själv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
YE: Ny serie om Kanye West som ung och okänd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.