Håkan Hellström gästar Skavlan i SVT Foto: Monkberry AS

Håkan om musiken, livet och ”cock-books”

Uppdaterad
Publicerad

Kritikerrosade Håkan Hellström berättade om hur det är att alltid känna sig äldre än man är, om att ge fingret vid fel tillfälle och gjorde en klassisk felsägning.

Håkan Hellström är artisten som är aktuell med sitt sjunde album, det har gjorts en film utifrån hans låttexter och han har fått en spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig.

I studion fick han sällskap av den brittiske kocken Jamie Oliver som bland annat talade om sina kokböcker. Håkan Hellström fick då frågan:

– Do you use cookbooks?

– Yes I love cock-books, they are great…

Publiken exploderade av skratt när Håkan försökte rätta sig själv:

– Is it really” cock-books”…? I'm sorry.

Under våldsamma applåder plockade Jamie Oliver snabbt upp tråden:

– I have never read a cock-book in my life. But I do listen to the public, so if you want cock you can have it.

Håkan ursäktade sig med att han hade låga betyg i engelska och gör skämtsamt ännu en felsägning:

– It is very dangerous with the pronuncination.

Lång tid att bli ung

Trots den makalösa karriären försöker Håkan behålla fötterna på jorden. Han berättade om en lektion i ödmjukhet som han nyligen fick av sin son:

– Det var när jag upptäckte att jag låg på första plats på iTunes-listan. Jag var väldigt stolt och sa till min son Sigge: ”kolla, pappa är etta, före Robin Stjernberg, han som vann Melodifestivalen”.

Sigge börjar gny, på väg att brista i gråt.

– Vad är det?

– Robin är bara tvåa...

I sin ungdom identifierade sig Håkan Håkan Hellström med äldre artister, som Evert Taube. Det tog lång tid för honom att inse att han faktiskt inte är så gammal som han har trott, vilket ett av spåren på den nya plattan handlar om.

– När jag var liten kände jag mig mycket äldre än jag var. Det har tagit lång tid att inse att jag är ung och nu är det nästan för sent. Det är väl då krisen kommer då man måste ha motorcyklar och bak-och-fram vända kepsar. Men jag har aldrig känt mig så ung som nu, säger han och fortsätter:

– Det finns så många ålderskriser. Det tråkiga är att krisa när man är ung det är det låten ”Det tog så lång tid att bli ung” handlar om.

Gav fingret

Samtalet gled in på om Håkan Hellström anser sig vara en snäll och rentav lite naiv person. Sinéad O’Connor beskrev sig så när hon gästade Skavlan, som en person som lätt blir lurad.

– Att bli lurad tycker jag inte om. Det är en av de få gånger jag blir arg. Att bli lurad är en akilleshäl för mig. Ett slags komplex jag har. Jag står inte ut med att bli lurad.

Så berättade Håkan Hellström om en dråplig situation där han blev så förbannad att han till och med gav fingret. Det var en gång när han körde bil och skulle göra en vänstersväng över mötande fil och glömde använda blinkers. Flera bilar fick bromsa in och började tuta.

– Jag hade Snoop Dogg på och bara ”What the fuck” och gav fingret.

En bil följde efter och det hela utvecklade sig till en slags biljakt. Håkan hittade en parkeringslucka, fickparkerade och hukade sig ned så djupt han kunde för att inte bli upptäckt. Den efterföljande bilen körde upp jämsides och stannade. Föraren vevade ned rutan:

– Du fuckade mig.

– ”Hur menar du? Jaså, var det du, men man ska inte tuta så...”, försöker Håkan.

– Det slutade med att jag var tvungen att be om ursäkt. Det var förödande för mitt självförtroende.

Ville rensa fisk

Trots sin långa musikkarriär har Håkan ägnat sig åt andra saker också, med varierad framgång. Vid ett tillfälle sökte han jobb som fiskrensare.

– Det är en dröm att kunna leva på sin musik, men det är också något väldigt abstrakt så jag tänkte prova på ett riktigt jobb. Jag drev runt i hamnen och frågade om jag fick hjälpa till och rensa. De bara skrattade. Jag blev idiotförklarad.

Men hur känns det då att till och med ha fått en spårvagn uppkallad efter sig?

– Det är en enorm ära, utbrister Håkan Hellström, men jag har aldrig åkt med den. Jag har fått höra att den spårat ur.

Se säsongens sista Skavlan på SVT Play:

http://www.svtplay.se/skavlan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.