Foto: TT

Ny Dramatenchef vill fortsätta bredda

Uppdaterad
Publicerad

Nu har lamadjuret baxats ut ur Marie-Louise Ekmans gamla rum på Dramaten. Den nya chefen Eirik Stubø gillar när det är tomt. Men han vill också fortsätta hennes arbetet med att bredda publiken.

Hans företrädare var en extrovert konstnär med ett lamadjur i arbetsrummet. Själv är Eirik Stubø mer av en ”praktisk teaterman”.

– Jag tycker om att gå på genomdrag, möta skådespelarna och de regissörer som kommer hit. Om du frågar mig om jag har ”en” vision för Dramaten så kan jag inte säga att jag har det, jag ser det som ett brett uppdrag. Jag är en praktisk teaterman mest av allt, säger han.

Söker bredare publik

Eirik Stubø ger ett mer försiktigt och reserverat intryck än sin företrädare. Men han säger att han vill fortsätta mycket av Marie-Louise Ekmans arbete med att öppna Dramatenhuset för en bredare publik med till exempel konserter och samhällsdebatt.

Han har över 20 år som regissör och teaterchef bakom sig, främst i Norge. År 2013 blev han chef för Stockholms Stadsteater, men han hann bara vara där i ett halvår innan det stod klart att han skulle ta över Dramaten.

Gillar kontroll

Lockelsen med teater? Att få bestämma över liv och död.

– Mycket teater handlar om att begripa verkligheten. Begripa det som inte låter sig begripas.  Stoppa tiden! Här är det vi som bestämmer vem som dör, hur de dör. Om vi inte tycker om det så tar vi det en gång till. Rent känslomässigt handlar teatern för mig om att jag har kontroll över någonting, som regissör eller teaterchef, säger Eirik Stubø.

Djärva formexperiment

På Stora scenen på Dramaten spelas just nu Shakespeareklassikern Trettondagsafton. Här tycker Eirik Stubø att man måste våga sätta upp fler smala pjäser, djärva formexperiment som vanligtvis brukar vara förvisade till mindre scener.

Samtidigt vill han ha fler föreställningar för hela familjen på Stora scenen, och dramatisera böcker av till exempel Astrid Lindgren eller Roald Dahl.

– Jag vill gärna återuppta den tradition av breda familjeföreställningar som finns på Dramaten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.