Fysiska skivor är bättre för miljön än de digitala. Foto: TT

Digital musik sämre för miljön än cd-skivor och vinyl

Publicerad

Att lyssna på musik via strömningstjänster är sämre för miljön än att köpa fysiska skivor. Det visar en norskbrittisk studie som undersökt den amerikanska musikmarknadens miljöpåverkan.

Hur mycket utsläpp generar lagring och distribution av digital musik jämfört med vinylskivor och cd-skivor? Det har Kyle Devine på Universitetet i Oslo och Matt Brennan på University of Glasgow undersökt.

Även om förbrukningen av plast gått ner dramatiskt, så kräver den digitala musikmarknaden stora mängder energi för att hålla sina dataservrar igång. Enligt studien genererade inspelad musik cirka 140 miljoner kilo GHG (Greenhouse Gas Equivalents) år 1977, medan samma siffra för år 2016 hamnar någonstans mellan 200 miljoner och 350 miljoner kilo GHG.

– Intuitivt tänker man att färre fysiska produkter borde leda till mindre utsläpp av koldioxid. Tyvärr är det inte fallet, och jag är faktiskt förvånad över resultaten. Den gömda miljökostnaden för dagens musikkonsumtion är enorm, säger Kyle Devine till Musikindustrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer