Foto: Ur Disneys film ”Dumbo”

Disney+ varnar för ”föråldrade kulturella skildringar” i filmer

Uppdaterad
Publicerad

Den nylanserade strömningstjänsten Disney+ flaggar för vad de beskriver som ”föråldrade kulturella skildringar” i flera av sina filmer, det rapporterar Independent.

”Det här programmet presenteras i sin ursprungliga form. Det kan innehålla föråldrade kulturella skildringar.” Så lyder den varningstext som dyker upp i samband med att tittare streamar Disneyklassiker som Djungelboken, Dumbo och Lady och Lufsen via strömningstjänsten Disney+.

Rasistiska stereotyper

Anledningen är att filmerna fått kritik för att innehålla rasistiska stereotyper. Ett sådant exempel finns i filmen Dumbo (1941) och en scen med en samling korpar. En av korparna kallas Jim, vilket är en referens till den rasistiska karaktären Jim Crow, vars namn under 1900-talet användes som ett nedsättande ord för att beskriva svarta personer, skriver tidningen Independent.

Och initiativet får både ros och ris. Kritiker menar att varningen skulle kunna tolkas som att man ursäktar filmernas innehåll och indikerar att man under tiden de gjordes inte visste bättre, medan de som ställer sig positiva till initiativet tycker att det är ett tecken på att problemet tas på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.