Författaren Dmitri Plax är aktuell med bok om sin mördade son. Foto: SVT

Dmitri Plax hedrar mördade sonen med ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen den 2 augusti förra året mördades 16-åriga Peter Plax av en jämnårig kamrat. Nu kommer boken ”Peter. Tid” där hans pappa, konstnären, författaren och översättaren Dmitri Plax, mitt i sorgen försöker återskapa och bevara minnena av sin son.

– Det här är inte en bok, utan mer som en tatuering. Något man gör för att ha resten av sitt liv, säger Dmitri Plax.

Dmitri Plax minns inte så mycket av kvällen då polisen kom hem till honom för att meddela att hans son hade avlidit. Men han vet att han redan dagen efter bestämde sig för att börja skriva om Peter. Han skrev för att vårda och bevara de fina stunder de fick tillsammans.

– Det som står i boken är mer eller mindre publicerat rakt upp och ned. En dag kunde det bli en eller två sidor och en annan dag kanske bara en mening. Jag skrev fram till den 10 mars – då Peter skulle fyllt 17 år, förklarar Dmitri Plax.

Resultat är en slags dagbok, ömsom på svenska ömsom på ryska eller belarusiska – med scener ur Peters liv, återskapade mitt under en stor sorg. Men det är en dagbok utan kronologi. Och sidorna är onumrerade.  

– Det är både tankar och minnesbilder som kommer när de kommer – ibland ett minne från när Peter var väldigt liten och ibland ett minne från hans sista dagar i livet, berättar Dmitri Plax. 

Vad händer med tiden?

Boken börjar med meningarna: “Jag har en uppgift. Jag måste stoppa tiden.” Plax menar att han under det gångna året varit upptagen med vad som händer med tiden som han menar står still, samtidigt som den rusar iväg.

– Vad händer med den tid som Peter inte fick, frågar han sig.

Plax konstaterar att mordet på hans son saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. Han är därför rädd att Peters namn enbart kommer att förknippas med själva mordet. Det vill han inte.

– Jag vill att hans namn ska förknippas med den person han var, säger Dimitri Plax.

Och med boken hoppas han att folk ska lära känna Peter, en snäll, glad och omhändertagande kille som älskade livet.

Meningen med livet

Peter läste mycket och var intresserad av både filosofi och klassisk musik och talade dessutom sex språk obehindrat, däribland mandarin.

– Vi pratade ganska ofta om meningen med livet och jag brukade ofta säga till honom att det finns ingen mening med livet utom själva livet. Att man måste försätta leva vilka motgångar man än möter.

– Särskilt viktigt med tanke på att en stor del av min familj strök med i förintelsen, men så fick han inte heller leva, säger Dmitri Plax

”Det kan inte vara sant. Det kan inte vara verkligt. Jag förstår inte”, skriver han om och om igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.