DN:s nyheter mer höger än SvD:s

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters mediebevakning av regeringsalternativen har en slagsida åt höger. Det visar Medievalsundersökningen som presenteras på Dagens Nyheters debattsida.

Medierapporteringen kring regeringen och socialdemokraterna har varit negativ i ett och ett halvt år inför valet 2006. I snitt har 60 procent av rapporteringen i Rapport och storstadspressen varit negativ.

Trots det så finns det stora skillnader mellan olika mediers rapportering. Rapport, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten har den mest balanserade bevakningen av regeringsalternativen. Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter gynnar de borgerliga mest.

Under valrörelserna 1979 till 1991 rådde det på DN:s nyhetsplats närmast total balans mellan de politiska alternativen. Då hade tidningen den mest balanserade valbevakningen av alla undersökta nyhetsmedier, inklusive Sveriges Television och Sveriges Radio. Men under de tre senaste valrörelserna har DN:s valbevakning haft en övervikt för det borgerliga blocket.

Medieprofessor Kent Asp konstaterar att oberoende liberala DN placerar sig till höger om obundna moderata SvD i den här undersökningen.

I DN har det opinionsbildande materialet en mer framträdande plats samt att det där nästan dubbel så ofta förekommer förstasidespuffar för ledarsidan, som oftast är s-kritisk, jämfört med Svenska Dagbladet.

S tämligen opåverkat

Trots alla skandaler som socialdemokraterna drabbats av under det senaste halvåret och den omfattande rapporteringen om skandalerna tycks partiet ändå klara sig bra i opinionen, konstaterar Asp.

”Den negativa mediebilden tycks inte ha haft någon betydelse samtidigt som alliansens flyt i medierna inte har förhindrat att de borgerliga partierna har tappat sitt stora försprång”, skriver han.

TT/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.