Anmälan berör den omtalade utställningen av Makode Linde. Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern/TT

DO avslår rasismanmälan mot Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad
I samband med konstnären Makode Lindes utställning i vintras anmälde två anställda på Kulturhuset sina chefer till DO eftersom de upplevde sig utsatta för rasism. Nu har Diskrimineringsombudsmannen valt att inte ta upp ärendet.

Bakgrunden är den uppmärksammade utställning som Makode Linde hade i januari på Kulturhuset/Stadsteatern. Den stora kontroversen rörde bland annat utställningens namn som skapade upprörda diskussioner. Namnet som innehöll ett rasistiskt skällsord byttes ut av VD Benny Fredriksson, vilket resulterade i att konst- och designchefen Marianne Lindberg De Geer avgick i protest.

Två timanställda kände sig diskriminerade

Två timanställda på Kulturhuset anmälde ledningen för diskriminering och trakasserier baserat på etnisk tillhörighet som de upplever att de fått utstå i samband med utställningen. I samtal med ledningen innan utställningen ska de ha fått löften att slippa arbetsuppgifter i samröre med den.

I anmälan skriver den ena medarbetaren bland annat att hen upplevt att Kulturhuset tagit in en ”afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna” och att besökare lockats dit på grund av diskussionerna som uppstått av namnet.

De anställda har bland annat bemannat info-disken dit många besökare sökt sig för att fråga var utställningen legat. Besökarna har då använt det för anmälarna kränkande namnet.

Upplevde att ledningen inte lyssnat

De anställda har upplevt att ledningen inte hörsammat deras upplevelser om diskriminering och trakasserier. Den ena anmälaren skriver att känslan av att inte bli tagen på allvar och att behöva utföra kränkande arbetsuppgifter har resulterat i upplevelser av ”ilska, sorg och maktlöshet”.

”Jag har haft huvudvärk sedan utställningen började och det är för att det är ansträngande för mig att gå runt och ha taggarna utåt, samtidigt som jag är oerhört besviken på att mina kollegor, min chef och besökare negligerar allvaret i att applådera en rasistisk utställning”.

DO går inte vidare

Nu i veckan avslog Diskrimineringsombudsmannen (DO) även den omprövning som de två timanställda begärt efter DO:s första avslag. I omprövningen har anmälarna anfört ytterligare bevis för att de har schemalagts så att de jobbat med utställningen. Men DO gör ändå bedömningen att ärendet faller utanför diskrimineringslagstiftningen eftersom det kränkande beteendet inte utförts av Kulturhusets ledning eller av kollegorna.

– Vi har gjort den bedömningen att eftersom anmälarna har upplevt sig kränkta av besökare så faller inte ärendet inom diskrimineringslagstiftningen. Däremot kan det röra sig om en arbetsmiljöfråga, men det vill jag inte uttala mig om med någon säkerhet, säger Anna Eriksson handläggare på DO.

Svårt att driva vidare i arbetsmiljödomstol

Tidigare har det varit tal om att driva vidare fallet till arbetsmiljödomstolen, men från fackets sida så ser man små möjligheter att få rätt i domstol eftersom det generellt är en svår bevisbörda vid anmälningar om diskriminering och kränkning.

– Det är ytterst ovanligt med anmälan som har psykosocial karaktär vad det gäller arbetsmiljö. Det skulle vara första gången under den tid som jag varit här, säger Magnus Berg, chefsförhandlare på DIK.

DIK som representerar en av anmälarna har dock ännu inte fått in någon förfrågan.

– Om det kommer in en anmälan så får vi ta ställning till det och göra en bedömning av rättsläget om det går att driva vidare, eller om vi kan stötta vår medlem på annat sätt, säger Magnus Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer