Julia är en ny, autistisk karaktär i Sesame Street. Foto: AP/TT

Dockan Julia ska lära barn om autism

Publicerad

Sesame Street har sänts i 38 år och är en av världens mest kända tv-serier. Nu slår det amerikanska barnprogrammet ett slag för mångfalden, och introducerar en karaktär med autism. Med dockan Julia hoppas serieskaparna öka förståelsen för barn med autism.

Julia blir en i gänget på Sesame Street den 10 april, och har redan presenterats för Sesame-fansen i form av serier och teckningar i projektet ”Sesame Street and autism: See amazing in all children” förra året.

I vår tar den rödhåriga dockan steget in i tv-rutan, som ett steg i barnprogrammets satsning på att sprida kunskap om autism och autistiska barn. Utvecklingen av karaktären Julia har skett i samråd med organisationer som jobbar med autism och familjer med autistiska barn.

Spelas av expert

Julia kommer att spelas av Stacey Gordon, som tidigare arbetat som terapeut och har en son med autism.

– ”Meet Julia”-avsnittet är något som jag önskar att min sons vänner hade haft tillgång till när de var små. När han mådde dåligt i skolan hade hans klasskamrater ofta svårt att veta hur de skulle hantera det, säger Stacey Gordon till AP.

– Det har varit otroligt roligt att arbeta med programmet och iscensätta allt det positiva jag sett hos barn med autism i mitt arbete.

Sesame Street sändes i svensk översättning i SVT på 70-talet, under namnet ”Sesam”. 1981 gjordes även en helt svensk version av programmet – ”Svenska Sesam” – med bland andra Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Svante Thuresson i rollerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer